Kifejezések, melyekkel nem árt tisztában lenni, ha könyvnyomtatásban gondolkodunk - htbt.hu

Kifejezések, melyekkel nem árt tisztában lenni, ha könyvnyomtatásban gondolkodunk

Amikor felkeresünk egy nyomdát, hogy kézzel fogható formában is megjelenhessen a könyvünk, akkor bizony szembesülni fogunk olyan kérdésekkel, melyeket nem biztos, hogy elsőre érteni fogunk. Persze nem az értelmi képességeinkben lesz a hiba, hanem a szakszavak ismeretének hiánya fogja okozni a gondot.

Vannak ugyanis olyan szavak, kifejezések, melyek jelentésével tisztában kell lennünk, hogy a nyomdának meg tudjuk válaszolni a feltett kérdéseket. A következőkben ehhez adunk egy kis segítséget.

borítás: ez a kifejezés a könyv borítójának anyagára vonatkozik, és a könyvtábla külső felületének típusát adja meg, mert ez többféle is lehet.

cérnafűzés: fűzőcérnával történő ívösszekapcsolási mód, vagyis a könyvlapok összefűzésének egyik módja.

dombornyomás: a betűk, rajzelemek kidomborítása, ezt sok borító esetén használják a cím és/vagy a szerző esetében, de a borító más elemei is kiemelésre kerülhetnek ezzel a módszerrel.

grammsúly: ez a papír vastagságra vonatkozó adat

ISBN szám: ez a könyvek nemzetközi azonosító kódja, 10 számjegyből áll, és külön kell igényelni. Amennyiben kereskedelmi forgalomban szeretnénk a könyvünket, ilyen kódot mindenképp igényelni kell. A nyomda is rá szokott kérdezni, hogy van-e.

köteles példány: a nemzeti könyvtárnak járó példányok, egyes nyomdák vállalják ennek beküldését.

ofszet nyomtatás: manapság gyakori kérdés, hogy digitális vagy ofszet nyomtatás legyen-e. Az ofszet nyomtatás síknyomtatási forma, a festék megtapad a nyomólemez víztaszító részein, és így alkotja a nyomóelemeket

spirálozás: egyszerű kötészeti eljárás, könyvek esetében ritkán alkalmazzák

irkafűzés: kötészeti mód, drótfűzéssel történik a lapok összekapcsolása

pdf formátum: talán ez a kifejezés sokak számára ismerős lesz. Általában ebben a formában fogadják el a nyomdák a kéziratokat, tehát nem word-ben.

tördelés: a kézirat végleges, nyomdai formába történő rendezését jelenti.

Természetesen sok más nyomdai kifejezéssel is találkozhatunk, ha a nyomdával egyeztetünk, de ezeket a kifejezéseket mindenképp célszerű tudni.

Hozzászólás írása