3+1 hasznos tanács a betonozáshoz - htbt.hu

3+1 hasznos tanács a betonozáshoz

A beton elég régóta az építőipar egyik legfontosabb alapanyagának számít, költséghatékonysága, illetve tartóssága miatt. Legyen szó bármilyen kisebb, vagy nagyobb felújításról, betonra nagy valószínűséggel szükségünk lesz.

Betonozásnál természetesen a legbiztosabb és legegyszerűbb megoldás az, ha profira bízzuk a dolgot, de vannak emberek, akiket nem lehet a kétkezi munkától elrettenteni. Nekik hoztunk most néhány hasznos gyakorlati tanácsot, melyet bevethetnek akkor, ha betonozásra adják a fejüket.

Ha saját magunk szeretnénk nekiállni betonozni, akkor figyeljünk arra, hogy minőségi alapanyagokkal dolgozzunk. Ez abban az esetben is igaz, ha mixerbetonról, illetve, ha házilag kikevert betonról beszélünk. Az összetevők mindig ugyanazok: sóder, cement, víz, és opcionálisan egyéb adalékanyagok.

Gyakorlati tanácsok betonozáshoz

A kikeveréskor lehetőség szerint kerüljük a koszos, zavaros, gyanús színű vagy szagú, esetleg habzó, vagy zsíros felszínű víz, illetve felfogott esővíz használatát. A betonozásra leginkább az emberi fogyasztásra szánt, vegyszermentes ivóvíz a javasolt.

A tévhitekkel ellentétben egyáltalán nem mindegy, hogy milyen adalékanyagokat használunk fel betonozáskor. Az osztályozatlan adalékanyagok terhelésre szánt betonanyagnak nem alkalmasak. Ha a mixerbeton használata helyett megpróbálkozunk a beton kikeverésével, mindenképpen ellenőrzött, osztályzott, szennyezetlen adalékanyagot vásároljunk meg.

Mivel a különböző adalékanyagok módosíthatják a beton bizonyos tulajdonságait, legyünk nagyon körültekintőek a beton anyag kikeverésekor. Sajnos az adagolást laikusként könnyen elronthatjuk, a házi betonozásnál érdemes inkább az adalékanyagok használatát elkerülni.

A gyakorlatban nem egyszerű előre megmondani, hogy pontosan mennyi betonanyagra lesz szükségünk, főleg akkor, ha nem vagyunk túlságosan jártasak a dologban. Éppen ezért, mielőtt a kézi betonozásba belevágunk, érdemes végig gondolni azt, hogy mire tudjuk a megmaradt betont majd felhasználni. Például a felesleges betonból egy kis kézügyességgel akár kerti járólapokat is készíthetünk.

Hozzászólás írása