Így kell vigyáznunk a hullámos papagájunk csőrére - htbt.hu

Így kell vigyáznunk a hullámos papagájunk csőrére

A papagáj csőre az állat egyik legfontosabb szerve, amely nélkül nem tudnának élni sem. A madarak csőre lényegében egy megkeményedett szaru, mellyel az állat nem csak táplálkozni, hanem tollászkodni, és kapaszkodni is képes. A papagájok felső csőr-része, amit csőrkávának nevezünk egyfolytában nő, hasonlóan a rágcsálók metszőfogához.

Ezért a felső csőrt a papagájoknak is mindig vissza kell koptatniuk, erre pedig szinte bármilyen keményebb eleség jó lehet (például kukorica) de természetesen vásárolhatunk kimondottan ezt a célt szolgáló csőrkoptatót is.

Ilyen problémák lehetnek a hullámos papagájok csőrével

Sajnos annak ellenére, hogy mindent megteszünk kisállatunk egészsége érdekében, előfordulhatnak betegségek, a hullámos papagájoknak pedig nem ritkán van probléma a csőrükkel kapcsolatban.

Néha előfordul, hogy a madár hiába próbálja meg a csőre felső részét elkoptatni, az mégis túl nő az alsó felén, ez pedig már lehet akár valamilyen megbetegedés jele is.

Egy egészséges papagáj csőre akár el is törhet, vagy megrepedhet egy trauma következtében, de szerencsére, ha ennek hátterében nem áll más probléma (például daganat) akkor ez gyorsan le fog nőni, és meg tud gyógyulni. Egy beteg csőrű papagáj etetést a gyógyulásáig mesterségesen kell megoldanunk, ilyenkor a megfőzött, összezúzott magokat csipesszel tudjuk a madár szájába juttatni.

Sajnos sok kellemetlenséget okozhatnak a hullámos papagájok csőrén megjelenő atkák is, de ezek az aprócska élősködők megjelenhetnek még a madár lábán, illetve fején is. Az atkásodás következtében a madár csőrén nagyon apró lyukak jelenhetnek meg, majd ez a csőr deformálódásához is vezethet.

Leginkább idősebb papagájoknál fordul elő a csőr felett található viaszhártya megnagyobbodása, melyet szinte mindig valamilyen hormonműködés zavara idézi elő.

A csőr- és tollszindróma pedig akár már fióka korban is jelentkezhet, és gyakran ez a betegség polyomával is társulni szokott. A polyoma egy olyan vírusos megbetegedés, mely a fiókákra nézve akár halálos kimenetelű is lehet.

Fontos, hogy ha bármilyen elváltozást veszünk észre a madarunkon, vagy ha azt tapasztaljuk, hogy hirtelen megváltozik tollas barátunk viselkedése, a lehető legrövidebb időn belül eljussunk vele egy állatorvoshoz.

Hozzászólás írása