Miért olyan drága manapság a gyógyulás? - htbt.hu

Miért olyan drága manapság a gyógyulás?

Sokan teszik fel a kérdést, hogy ha fizetjük a TB-t, az egészségügyi ellátás pedig ingyenes, akkor miért is olyan költséges a gyógyulás egyik-másik betegség esetén? Megbetegedni senki sem szeret, és nem csak azért, mert rossz lesz a közérzete, vagy, mert befolyásolja az addigi életvitelét, hanem azért is, mert már előre aggódik, hogy ez bizony drága lesz.

És itt most nemcsak a gyógyszerek költségeire gondolunk, bár az sem egy elhanyagolható tényező, mert a vénynélküli és vényköteles gyógyszerek ára is egyre inkább emelkedik.

Ugyanakkor maga a vizsgálat és a kezelés sem minden esetben ingyenes. Az állami egészségügyi intézményekben persze a legtöbb kezelés és vizsgálat az, viszont sokan nem szeretnék kivárni, amíg ezekre sor kerül. A szakorvosi rendelésekre gyakran hónapokat kell várni, ezért inkább sokan magánrendelőbe, magánklinikára mennek, ezt pedig már nem finanszírozza a TB.

Ilyenkor a betegnek mélyen a zsebébe kell nyúlnia, különösen akkora, ha nemcsak egy szakorvosi vizsgálatról van szó, hanem egyéb diagnosztikai vizsgálatokról, kezelésekről vagy műtétről. Szerencsére ma már van lehetőség arra, hogy csökkenthessük a költségeinket.

Hogyan csökkenthetjük a költségeket?

Van, aki erre egyből rávágja, hogy várjuk ki a sorunkat az állami egészségügyben, azért úgysem kell fizetni. Igen ám, de egyes betegségek esetében az idő fontos tényező, a késlekedés pedig komoly szövődményekhez vezethet.

A takarékoskodás jó módszer, de egyrészt a legtöbben inkább a nyaralásra gyűjtenek, esetleg saját ingatlanra vagy autóra, és nem az egészségügyi költségeikre, másrészt a célzottan egészségügyi költségeket fedező egészségpénztár sem feltétlen fog fedezni egy 600.000 Ft-os műtétet a hozzá tartozó vizsgálattal, több millió forintos kezeléseket pedig végképp nem.

Az egészségbiztosítást viszont jó megoldás lehet, ugyanis lényegesen nagyobb költségeket képes fedezni, mint egy egészségpénztár. Természetesen nagyban múlik az egészségbiztosítási csomagon, hogy milyen költségeket térít meg.

Hozzászólás írása