A gyerekek fogékonyabbak a nyelvtanulásra - htbt.hu

A gyerekek fogékonyabbak a nyelvtanulásra

A nyelv a kommunikáció szerves része, azonban egy új nyelv megtanulása kihívást jelent. A legtöbb felnőtt az iskolában a nyelvtani szabályok bemagolásával tanul idegen nyelveket. A gyerekek azonban jellemzően természetesebben tanulnak. Miért? Ennek oka, hogy az ő agyuk sokkal fogékonyabb az új ötletekre.

A gyerekek számára éppen ezért lényegesen könnyebb megtanulni egy idegen nyelvet, teljesen mindegy, hogy az az angol, német, vagy netán a spanyol. Jellemzően jobban szórakoznak vele, és nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy erőfeszítéseket tegyenek. Ez azért van, mert nem hiányzik belőlük az a motiváció, ami a felnőtteknél jellemzően nincsen.

Ráadásul kevésbé stresszelnek a haladásuk miatt, és jobban tudnak teljesíteni tanulás közben. Ez megkönnyíti a gyermekkori idegennyelv-tanulást.

Kezdjük időben a tanulást

Sokan úgy találják, hogy egy új nyelvet gyerekként megtanulni sokkal szórakoztatóbb. A fiatalok természetüknél fogva kíváncsiak, és intellektuális szinten akarják megérteni a dolgokat. Ez teszi őket az idegennyelv-tanulás első számú jelöltjévé. Emellett hajlandóak gyakorolni és befogadni az új ötleteket, ami nagyszerű tanulókká teszi őket.

A gyerekek általában úgy beszélik az anyanyelvüket, hogy nem is gondolnak rá – így előnyben vannak, amikor idegen nyelven beszélnek.

A kicsik számára könnyű természetes módon fejleszteni az idegennyelv-tudásukat. Hajlandóak is hosszabb ideig kitartani a nyelvtanulás mellett, mint a felnőttek. Ez annak köszönhető, hogy fiatalos lendületük és hajlandóságuk van a sikerhez szükséges munka elvégzésére. Az sem utolsó szempont, hogy több idejük van, ami segíti őket abban, hogy felkészüljenek a leckékre.

Az is kevésbé valószínű, hogy kifogynak a tennivalókból, amikor az idegen nyelvet gyakorolják. Ez megkönnyíti számukra a kiejtés, a szókincs és a nyelvtani készségek fejlesztését.

Mi segít nyelvet tanulni?

Ha már nem tartozunk a fiatalok közegébe, akkor még mindig nem kell lemondanunk a nyelvtanulás örömeiről. Az online szótárak remek alapot adnak arra, hogy könyvekből és filmekből merítsünk tudást, valamint videókkal és alkalmazásokkal is gyakorolhatunk.

Hozzászólás írása