Így lehet vigyázni a szájhigiéniára a munkahelyen is - htbt.hu

Így lehet vigyázni a szájhigiéniára a munkahelyen is

Jön a hétfő, jön az újabb munkanap. A reggeli koránkelés után újra az irodában vagyunk, és nehezen tudunk koncentrálni arra, amit csinálnunk kéne. Az agyunk jobb működésének elősegítése érdekében ilyenkor sokan nyúlnak egy édes finomsághoz vagy egy erős kávéhoz. Ezek az apró szokások azonban károsítják a fogaink egészségét anélkül, hogy észre vennénk.

Minden jó szándékunk ellenére könnyű beleesni abba a csapdába, hogy az irodában valami édeset nassoljunk. Az automatából egy csokit vagy egy kisebb zacskó csipszet megragadni sokkal könnyebb és csábítóbb, mint egy almáért nyúlni. Vagy ott vannak a cukros üdítőitalok, amik a nyári forróságban hű társként szolgálhatnak, azonban a cukortartalmuk azonnal megtámadja a fogakat.

A cukor olyan baktériumokat táplál, amelyek evés után akár 20 percen keresztül is pusztíthatják a zománcot. Ez pont annyi idő, amíg újra elkezdünk unatkozni, és újabb édességet veszünk ki a fiókból. A legtöbb ember nem viszi magával a fogkeféjét a munkahelyére, így az édességek fogyasztása azt jelenti, hogy hosszabb ideig ki van téve a fogszuvasodást okozó baktériumoknak.

Beszéljünk a kávéról

A legtöbb ember kávéfüggőnek tartja magát. Sokan érkeznek a munkahelyükre úgy, hogy azonnal a napi koffeinadagjukat keresik. A reggeli kávé tényleg remek módja annak, hogy felébredjünk és elkezdjük a napot, de milyen áron?

A kávéban lévő sötét pigmentek beágyazódhatnak a fogaink mikroszkopikus barázdáiba és gödröcskéibe, és így maradandó sárga foltokat okozhatnak. A kávéfoltok elkerülésének legjobb módja, ha teljesen lemondunk a kávéról, bár ez nem könnyű. Ha ragaszkodunk a sötét italhoz, akkor érdemes egy bizonyos időszakra időzíteni, nem pedig órákig szürcsölgetni.

Tehát a kávét mindig a szünetben igyuk meg, és ne egész délelőtt. Ezután érdemes vízzel kiöblíteni a szánkat, vagy fogat mosni, hogy eltávolítsuk a problémás pigmenteket. Ha pedig még ez sem sikerül, akkor a fogfoltoktól szenvedő kávéivók számára egy másik lehetőség a professzionális fogfehérítés.

Hozzászólás írása