Amikor a szerelem öl, avagy tényleg létezik az összetört szív szindróma? - htbt.hu

Amikor a szerelem öl, avagy tényleg létezik az összetört szív szindróma?

Időnként olvasni olyan híreket, hogy valaki a párja halálát követően veszti életét pár nap különbséggel. Főleg idősebb párok esetén olvasni ilyesmit, de viszonylag fiatal, negyven év körüli párok esetében is hallhattunk már ilyesmit. De valóban létezik ilyen, hogy valaki annyira szeretette a párját, hogy a halála miatt megszakad a szíve, és ő sem él tovább?

Sokan kételkednek ebben, és előbb hiszik el, hogy a szakítás merevedési zavart okoz, mint ezt. Pedig a helyzet az, hogy tényleg megtörténhet.

Megtört szív szindrómának hívják ezt a jelenséget, és a tünetei a szívrohamra utalnak, mint a légszomj vagy a szorító érzés a mellkasban. De valójában a tüneteket nem a szívroham okozza, hanem a pszichés stressz, melynek hatására meggyengül a szívizom. A helyes orvosi szakkifejezés a stressz okozta kardiomiopátia, de a megtört szív szindróma talán kifejezőbb, hiszen valóban az váltja ki, hogy a párunk elvesztése annyira megvisel minket, hogy megszakad a szívünk.

A nőket gyakrabban éri utol ez a szindróma, mint a férfiakat

Bár valójában bárkit utolérhet ez a jelenség, a nők esetében gyakrabban fordul elő, mint a férfiak esetében. A férfiak a párjuk elvesztése után gyakrabban szenvednek potenciazavarban, mint megtört szív szindrómában, ami egyébként szintén pszichés stressz hatására jelentkezik. Jól látszik tehát, hogy akik igazán szeretik egymást, majd kénytelenek a párjuk nélkül folytatni az életüket, komoly egészségügyi veszélynek vannak kitéve.

Persze ez nem jeleneti azt, hogy nem érdemes egymást szívből szeretni. Azzal azonban szembe kell nézni, hogy nemcsak lelkileg, de testileg is megviselhet minket a párunk elvesztése. Általában halál esetén számolhatunk a megtört szív szindrómával, ugyanakkor egy szakítás is nagyon megterhelő lehet lelkileg. Ha tehát úgy alakul az élet, hogy szembe kell nézünk azzal, hogy a párunk többé nem lesz velünk, mindenképp  figyeljünk magunkra, és ne hagyjuk, hogy a gyász teljesen elhatalmasodjon rajtunk.

Hozzászólás írása