A kopaszodás, avagy mikortól számít kórosnak a hajhullás - htbt.hu

A kopaszodás, avagy mikortól számít kórosnak a hajhullás

A kopaszodás sok mindenkit érint, és bizony nemcsak a férfiakat. Bár akadnak olyan kultúrák, ahol a kopaszodás a férfiasság jelképe, a legtöbb férfi egyáltalán nem örül, ha kopaszodni kezd, a drámai hajhullást pedig hölgyek talán még nehezebben viselik. A hajhullás alapvetően egy természetes folyamat, hiszen a haj folyamatosan megújul.

A hajszálak élettartama férfiak esetében úgy 3, hölgyeknél hozzávetőleg 4,5 év, így teljesen normális, ha egy idő után kihullnak, majd új nő helyettük. Attól, hogy a hajkefén sok hajszálat látunk fésülködés után, még nem jelenti azt, hogy valóban kopaszodunk.

Ha naponta 70-100 hajszál hullik ki, az még normálisnak mondható, és ha hosszú a hajunk, akkor ez nagyon soknak érződik. Kórosnak akkor tekintik a hajhullást, ha naponta több mint 150 hajszálat veszítünk. Egyébként maga a kopaszodás sem csak annyit jelent, hogy több haj hullik ki, hanem azt is, hogy a hajszálak elvékonyodnak, a hajhagymák is kisebbek lesznek, ez pedig jelentős minőség beli változást von maga után. A hajhullás jelentkezhet foltokban, de akár az egész hajas fejbőr érintett lehet.

Természetes módszerek a kopaszodás ellen

Természetesen nem kell beletörődnünk abba, hogy jobban hullik a hajunk, mint az természetes volna. A kopaszodásnak többféle oka is lehet, egy helytelen életmódtól vagy étrendtől gyógyszerek mellékhatásán át számos betegségig, de hormonális változás is sokszor áll a háttérben. Amikor felmerül a kopaszodás, mint probléma, mindenképp célszerű utána járni, hogy valóban kóros hajhullásról van szó, illetve ha igen, akkor mi okozza a tüneteket. A gond ugyanis nem minden esetben visszafordíthatatlan.

A gyógynövények sok esetben megoldást jelenthetnek. Léteznek különféle elixírek, krémek, samponon, balzsamok és olajok, melyek mind természetes anyagok tartalmaznak, nemcsak a hajat erősítik, de a fejbőr vérellátását növelik, esetleg az esetleges gyulladásos folyamatokat csökkentik. A stressz is vezethet hajhulláshoz, vagyis a lelki egészségünk ápolásári is érdmes figyelmet fordítani, jógázni, masszázsra járni, esetleg relaxálni.

Hozzászólás írása