Hagyományos fa vagy SIP paneles házak - htbt.hu

Hagyományos fa vagy SIP paneles házak

Először is fontos megemlíteni, hogy Magyarországon vannak olyan építési módszerek, amelyeket jobban használnak, mint például a cement vagy a tégla, de azért gyakran megjelennek a fa épületek is. Ezeket a módszereket elsősorban a konstruktív sajátosság és a kevés információ miatt használjuk.

Legtöbbször a szokások és a hagyományok miatt kerül rájuk a sor, nem pedig kifejezetten a hatékonyságuk, a sebességük vagy a gazdaságosságuk miatt. Azonban vannak egyéb lehetőségeink is, írja a variosip.hu.

A SIP panelek gyorsak és környezetbarátok

A faházak minősége nagyon eltérő, nem igazán nevezhető fenntarthatónak, rágcsálók támadhatják meg, és a szigetelése sem a legjobb. Nem véletlen, hogy a SIP panelekhez képest rosszabb eredményeket kapunk.

A SIP panelek OSB lapból, valamint egy nagy sűrűségű polisztirol vagy poliuretán magból állnak. Ezekkel az anyagokkal az építés három központi pontja egyesül: a szerkezet, a burkolat és a szigetelés. Az építési rendszert a szerkezet, a hatékonyság, a fenntarthatóság és a gyors összeszerelés jellemzi, ahol egy ezzel a módszerrel épített ház élettartama több mint 80 év.

A SIP paneleknek még több előnye van

A hőhatékonyság a burkolatnak és a szigetelésnek köszönhető, ahol 40%-os megtakarítást tapasztalhatunk az elektromos áram és a gáz terén. A minőségi egymásba illesztés plusz a szigetelő ragasztók biztosítják az alacsony hőhíd képződést. A SIP panel falak nem ereszkednek meg és nem keletkeznek üregek. Egész élettartamuk alatt megőrzik a teljesítményük integritását.

A SIP építés egy kicsit „Lego-szerű”, mivel az összeszerelés a sebesség és az anyagfelhasználás szempontjából nagyon optimalizált.

A SIP építés zöld építkezés, mivel jelentősen csökkenti a helyszínen és a gyárban keletkező anyaghulladék mennyiségét. Ezenkívül az OSB-lapok gyorsan növekvő ültetvényekről és tanúsítottan fenntartható erdőkből származnak. A SIP építési ideje 50%-kal rövidebb a hagyományos építkezésekhez képest, egy 100 m2-es ház nyersmunkája akár 15 nap alatt felállítható.

Hozzászólás írása