Így válassz a lakásodhoz megfelelő klímát

A klíma kiválasztásának módja a magyar gyakorlatban sajnos rengeteg kívánnivalót hagy maga után, hiszen sokan nem számolnak, nem méreteznek, csak körülbelüli értékek alapján vásárolnak maguknak berendezést. Márpedig egy klíma kiválasztásához feltétlenül szükség van az alapterület és a légköbméter mellett más egyéb apróságokat is figyelembe venni!

Egy otthon nemcsak falakból áll

A klíma kiválasztásakor fontos figyelembe venni például a különféle hőtermelő eszközöket – sütő, televízió és a többi –, hiszen ezek jótékony hatást gyakorolnak egy lakás belső hőmérsékletére, akárcsak az otthon tartózkodó személyek. Persze ezeknél azért kicsivel fontosabbak a falak, az ablakfelületek, ezek aránya, de akár a födémen és az aljzaton keresztül érkező hőveszteség mértéke is, hiszen ezek az értékek befolyásolják a hűtendő és fűtendő helyiséget. A vásárlás előtt persze azért érdemes számolgatni egy kicsit más a berendezési tárgyak kapcsán is, hiszen egy számítógép, néhány lámpa vagy bizonyos műszaki berendezések tetemes hőmennyiséget képesek leadni folyamatos működés mellett.

Így válassz a lakásodhoz megfelelő klímát

Így válassz a lakásodhoz megfelelő klímát

Ezért is nagyon fontos, hogy egy klíma felszerelése előtt konzultáljunk egy szakemberrel, és méressük fel vele a helyszínt, hogy elkerüljük a rossz választásból fakadó problémákat. Ha ugyanis alul méretezzük a klímát, nem tudja majd se megfelelően lehűteni, se felmelegíteni a helyiséget, csak áramszámlát növeli. Ha túlméretezés van, akkor pedig felesleges fizetjük a plusz energiaköltségeket, és még a környezetünket is terheljük vele.

Számoljunk!

Amennyiben nagy általánosságban, normál körülményekhez szeretnénk számolni magunknak lakossági felhasználásra, akkor kijelenthető, hogy négyzetméterenként 30 wattal számolhatunk, ami azt jelenti, hogy például egy 30 négyzetméteres helyiséghez – átlagosan 2,7 méteres belmagassággal – egy 2,5 kW-os klíma bőségesen elég lesz. Amennyiben azonban már egy egész lakást szeretnénk hűteni vagy fűteni, ezáltal például legalább 88 négyzetmétert – vagyis 238 légköbmétert – akarunk lefedni klímával, akkor egy 7,1 kW-os teljesítményűre lesz szükségünk. Persze ennél is tovább mehetünk, hiszen vannak ennél nagyobb, akár 14,1 kW-os klímaberendezések is, habár ezeket otthoni használatra ritkán használják, hiszen 174 négyzetméternyi terület hűtésére szolgálnak, ami 470 légköbméter. A rossz méretezés egyébiránt különösen az inverteres klímák esetén okozhat nagyobb problémát, hiszen ilyenkor éppen a kellemes komfortérzetet, a kedvező fogyasztást és a hosszú élettartamot nem érezzük majd, ami az efféle berendezések legnagyobb előnyének tekinthető.

Hozzászólás írása