Faablak is kerülhet a tetőtérbe? - htbt.hu

Faablak is kerülhet a tetőtérbe?

Amikor eljön az ablakcsere ideje, sokan automatikusan eldöntöttnek veszik a kérdés, hogy milyen ablak kerüljön be. A műanyag ablakok népszerűbbek manapság, így a faablakok kezdenek kiszorulni. Természetesen még mindig lehet faablakot is választani, de egyre kevesebben élnek ezzel a lehetőséggel.

Pedig a fa természetes szépségével és melegségével nehéz versenyezni, ahogyan azzal a ténnyel is, hogy egy faablak akár 100 évig is a helyén maradhat, persze ennek megvannak a feltételei is.

Emellett vannak olyan esetek is, amikor nem választhatunk mást, csak faablakot. Ez általában akkor fordul elő, hogy az épület esztétikájába nem fér bele a műanyag ablak. Az egyik ilyen eset akkor van, ha a ház fából készül, és nem mutatna szépen egy műanyag ablak, még akkor sem, ha famintázattal kérjük.

Szintén nem jöhet szóba műanyag ablak a műemlékvédelem alatt álló épületek esetében sem. Ezeknél az épületeknél a kulturális és örökségvédelmi hivatal határozza meg, hogy milyen felújítás történhet, és milyen anyagokat lehet használni. Mivel a régi épületeknél jellemzők a fa ablakok, így a régi fa ablakot csak fa ablakra lehet cserélni. 

Milyen hátrányai vannak a faablaknak?

Ami miatt sokan nem merik vállalni a faablakokat, az a karbantartási munkálatok, illetve a magasabb ár. Tartja magát még a tévhit, hogy a faablak penészesedik, de ez nem a fa alapanyag miatt van, hanem a rossz szellőztetés eredménye, így ez nem lehet kizáró tényező.

Sajnos az tény, hogy a faablak mindig drágább, mint a műanyag. Ez változni nem fog, ugyanakkor arra mindenképp gondolni kell, hogy bár az ár magasabb, de az faablak hosszabb ideig marad tartós, így hosszú távon a fa ablakkal jobban járhatunk.

Viszont ez attól függ, hogy elvégezzük-e a szükséges karbantartási munkálatokat, ezt pedig sokan nem akarják vállalni. A faablakok esetében mindenképp számolni kell azzal, hogy 5-6 évente egyszer újra kell lazúrozni az ablakokat, hogy a fa kellően védve legyen az időjárás viszontagságaitól. Amennyiben ezt elmulasztjuk, a fa idő előtt korhadni, vetemedni kezd.

Hozzászólás írása