Tapéta designerek - htbt.hu

Tapéta designerek

Ha a tapétázásról hallunk, aligha csillan fel a szemünk, és nem a kreativitás az első dolog, ami eszünkbe jut, pedig a tapétázás mindig ezzel kezdődik. Ma már a tapéták mintáját nem egy gyárban találják ki, hanem neves designerek, vagy fiatal feltörekvő művészek próbálnak meg harmonikus, vagy éppen figyelemfelhívó mintázatot álmodni a tapétákra.

Nem könnyű feladat, bár pontos számokkal nem rendelkezünk, a Tapétacenter boltjaiban 25-30 ezer féle tapétából és természetesen tapétamintából válogathatunk. Óriási szám, és vélhetően ez a piaci kínálatnak csak egy kis része. Tehát nem is olyan könnyű egyedi mintázatot álmodni egy tapétának. Van néhány olyan név a szakmában, akiket nem csak a szakma, hanem az érdeklődőbb  közönség is ismer.

Tapéták otthonunkban

Tapéták otthonunkban: A svéd Madeleine Simedo az ECO gyár tervezője, aki legutóbb egy nagyon dinamikus, fiatalos kompozíciót állított össze, amely inspiráló, fiatalos hangulatot teremthet otthonunkban

A svéd Madeleine Simedo az ECO gyár tervezője, aki legutóbb egy nagyon dinamikus, fiatalos kompozíciót állított össze, amely inspiráló, fiatalos hangulatot teremthet otthonunkban. A HAPPY márkanevet kapott termék elnevezése is sugallja a tapéta mögött álló gondolatvilágot.

Cristiani Masi teljesen más irányvonalat képvisel. Az ő tervei alapján elsősorban luxuskivitelű tapéták születnek. A luxustapéták piacán egyébként is szinte kizárólag neves tervezőkkel dolgoznak a gyártók, hiszen igen gyakran a tervező neve, az egyik legfontosabb értékmérője az adott prémium kategóriás tapétának.  Igen neves tervező például Anett von Egnum, akinek a legfrissebb tapétakollekcióját egy gyémánt-ékszer kiállítás ihletett és ez alapján alkotta meg természetesen luxuskategóriás tapétamárkáját.

Jó tudni azonban azt is, hogy nem csak a prémium kategóriának vannak neves tervezői. Christiani Masi például szívesen alkot romantikus tapétákat is, így egy-egy neves designer munkája akár az olcsóbb kategóriás tapéták piacán is elérhető. Szintén neves designer, a szintén svéd származású Ulrica Hurtig, aki a természet alapmotívumait jeleníti meg skandináv tapétatípusain. A neveket lehetne hosszasan sorolni, de nem kell elmélyednünk a témában. Ha szép és igényes tapétát választunk egy tapétaüzletben érdemes mellékesen rákérdezni, ki alkotta meg a nekünk tetsző tapétát. Talán később elbüszkélkedhetünk vele, hogy neves designer álmodta meg a szobáink falát borító tapétát.

Hozzászólás írása