4 kérdés és válasz a csótányirtás kapcsán - htbt.hu

4 kérdés és válasz a csótányirtás kapcsán

A csótányok nemcsak rendkívül gusztustalanok, hanem nagyon veszélyes és ártalmas kártevők is egyben. Ha megjelennek, azonnal szakemberhez kell fordulni segítségért, hiszen betegségeket terjeszthetnek, és alapból pszichésen is megviselhetik jelenlétükkel az ott lakókat. Az alábbiakban éppen ezért összegyűjtöttünk négy fontos kérdést és választ a csótányokról és a csótányirtásról.

Veszélyesek-e a csótányirtáshoz használt vegyszerek az emberekre és a háziállatokra?

A csótányirtáshoz felhasznált vegyszerek ma már a legnagyobb biztonsági eljárás mellett készülnek és teljesen szelektívek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg a rovarokra rendkívül halálosak és mérgezőek, addig az emberekre és egyéb emlősökre, például háziállatokra nézve közvetlen veszélyt nem jelentenek. Mivel méregről van szó, ezért nyilván érdemes óvatosnak lenni, és kerülni az anyag lenyelését vagy szembe kerülését, de jelentős probléma általában ilyenkor sem következik be.

Kiirtható a csótány?

4 kérdés és válasz a csótányirtás kapcsán

4 kérdés és válasz a csótányirtás kapcsán

A csótányokkal szembeni harc nagyon fáradtságos abban az esetben, ha egymagunk állunk neki, így sokszor még egy szakembert is próba elé állít. Pontosan meg kell ugyanis határozni ilyen esetekben a megfelelő irtószert és a megfelelő dózist is, de az irtószerek rotációjával nagy sikert érhetünk el a csótányok elleni küzdelemben. A csótányok tehát kiirthatók otthonunkból, de nehezen, és a legnagyobb hatékonyságot általában akkor érhetjük el, ha az irtási folyamatot a teljes épületre kiterjesztjük. Ez főleg panellakásokban szokott problémát okozni, melyekben a szomszédban megmaradó csótányok rövidesen újra beköltözhetnek hozzánk is.

Terjesztenek betegséget a csótányok?

Nem is keveset! A csótányok ugyanis mindent összejárnak, az ürüléktől kezdve, a rothadó ételen át, a szerves hulladékokig bezárólag, ezáltal rengeteg kórokozó tapad a bőrükhöz, amit átadhatnak az általunk fogyasztott ételekre, amitől súlyos fertőzéseket kaphatunk, noha ez a legtöbbször kimerül általános gyomor- és bélhurutban.

Csak a csótány megjelenési helyén kell permetezni?

Nem! Csótány megjelenésekor érdemes a lakás összes olyan helyét vegyszerezni, amely nedvesebb vagy párásabb, illetve van a kártevőknek elég táplálék és víz. Talán nem látjuk ugyanis, de egy nagyobb szaporulat esetében olyan helyeken is lehetnek csótányok, ahol nem számítunk rájuk.

Forrás: www.eurokartevoirtas.hu

Hozzászólás írása