Változó kori tünetek

Férfiak és nők egyaránt tartanak az öregedéstől. Meg lehet békülni a ráncok megjelenésével, a haj őszülésével, de a test némely változását már nehezebben fogadjuk el. Pedig ez elkerülhetetlen, hiszen a testben a korral hormonális változások állnak be, bizonyos hormonok csökkenni kezdenek.

Hölgyeknél talán leginkább a mell az a testrész, ami elkezd érezhetően és láthatóan változni. Több lesz rajta a zsírszövet, kissé megnyúlik a bőr, csökken a kollagén tartalom, és az addig formás kebel alakja is megváltozik.

A férfiak is nehezen viselik ezt az időszakot, sokszor talán még rosszabbul, mint a hölgyek. Nekik nem csak a kopaszodás okozhat gondot, hanem nemi szervük változása is az igénybevétel tekintetében. Férfiasságuk ernyedtebbé válhat, ami az izomveszteség eredménye, így nehezebben megy a teljesítés is a hálószobában.

Ez természetesen nem vonatkozik mindenkire, hiszen nem egyformán reagálnak az emberek a változásokra. A szerencsésebbek sokkal könnyebben átvészelik ezt az időszakot, mint társaik.

Nemi élet a változó korban

Ezek a változások nagy mértékben kihathatnak a felek szexuális életére is, ami természetes velejárója ennek az állapotnak. Ha valaki éppen új kapcsolatot kezd, akkor ezen a téren sem egyszerű összeillőnek lenni, hiszen ez a tényező nagyban bonyolítja az ismerkedést, az új kapcsolat kialakulását.

A nők leginkább attól tartanak, hogy választottjuk nem tartja majd kívánatosnak kissé átalakult testét, a férfiak pedig a teljesítőképességük miatt aggódnak nagy mértékben. Nőknél még a menopauza is nehezíti a dolgot.

Ha viszont olyan párkapcsolatban él két ember, ahol nem kell titkolni tüneteiket, akkor akár humorral is át tudnak lendülni a nehézségeken. Mivel minden óra másképp ketyeg, nem biztos, hogy a két fél egyidőben éli át ezeket a változásokat, de megértéssel, kedvességgel át lehet hidalni ezeket a problémákat.

Amennyiben az egyik félben ég még a vágy, a másikban pedig már nem annyira, ez okozhat kellemetlenségeket, főleg, ha rendszeres. Ilyenkor a legjobb, ha együtt próbálnak megoldást találni a problémára.

Hozzászólás írása