Tudod-e, melyek a legjobb fák bútorgyártáshoz?

A bútorgyártás fő alapanyagai még mindig kétségtelenül a fák. A fa lehet tömör fa, léc, de lehet valamilyen módon feldolgozott vegyes faanyag is, mint amilyen például a farostlemez. Ez utóbbi az olcsóbb és egyszerűbb megoldás, melyet mérsékeltebb tartósság és kevésbé elegáns megjelenés jellemez, ugyanakkor bútor hátlap gyanánt például még a legszebb fa bútorok esetén is megfelelő lehet.

A fák legtöbbje alkalmas bútorgyártásra, de vannak különösen kitűnő fafajták. Milyen fákat használ leginkább a bútoripar? A bútorok gyártásához a következő fákat használják leginkább: tölgy, bükk, szil, cseresznye, dió, nyár, fűz, hárs, juhar, kőris, platán, nyír, éger, fenyő, gyertyán, akác.

Ezeket a fákat különböző csoportokba sorolják keménységük alapján. A faanyag keménysége határozza meg, hogy mely bútorok gyártásához a legideálisabb egy bizonyos fa, melyikhez megfelelő és melyikhez nem ajánlott. A fák keménységi besorolása nem sztenderd skála alapján működik. míg angol nyelvterületen csupán két csoportot különböztetnek meg, addig nálunk hat kategóriát ismerünk.

  • Igen puha fák: nyárfa, fűzfa, hársfa
  • Puhafák: fenyők (lucfenyő, jegenyefenyő)
  • Közepesen kemény fák: tölgy, bükk, kőris, juhar, szil
  • Kemény fák: akác, gyertyán, diófa
  • Igen kemény fák: bukszus
  • Csontkemény fák: ében, pock (guajak)

Az igen puha fából értelemszerűen nem készülhetnek intenzív felhasználásra szánt, strapabíró bútorok. A puha fák már alkalmasak mindennemű bútor gyártására. Egész berendezések készülhetnek fenyőből, ami egyrészt jó ár/érték aránnyal bír, másrészt könnyű. A közepesen kemény fáktól kezdve már akár padlóburkolatnak is kiváló fajtákat találunk, de ha például rendkívül masszív, nagyméretű étkezőasztalt keresünk, akkor a kemény fák csoportjába tartozó faanyag a minimum.

A különböző faanyagokat lehet natúr formában, lakkozott, pácolt, festett formában is használni. A natúr fa bútorok igen kedvelt típusok, mert természetes, finom és elegáns hatást keltenek, miközben érvényesül a bútorgyártás során felhasznált faagyan természetes szépsége. A pácolás, a lakkozás és a festés védelmet biztosít, miközben színezetet is adhat a fa bútor számára.

A bútoripar kiemelkedően szereti a fenyőt, a bükköt, a kőrist, a tölgyet és a diót, mert ezekkel a fákkal viszonylag könnyű dolgozni, könnyen és nagy mennyiségben beszerezhetők és csodás, tartós eredmények jönnek létre belőlük.

Hozzászólás írása