Táskarugós vagy bonell rugós matracot válasszak?

Matracválasztékban ma már nincs hiány, rengeteg különféle anyag és típus kapható, mégis Magyarországon még mindig a rugós matracok hódítanak. Miért? Mert ezek igazán megfizethető darabok, ugyanakkor, ha jó minőségűek, hosszú élettartammal és kényelemmel ajándékoznak meg. Na de milyen rugós matracot válasszunk? Van különbség? Melyik a jobb?

Ha azt mondjuk, hogy rugós matrac, nem csak egyféle ágybetétre gondolhatunk. Többféle rugós típust ismerünk, ezek közül a bonellrugós és a táskarugós típusok a legnépszerűbbek. A rugó az rugó, gondolhatnánk, de koránt sem ilyen egyszerű a helyzet. A kétféle rugós megoldás olyannyira eltér egymástól, hogy még csak nem is emlegethetjük egy lapon őket.

Milyen az a bonellrugós matrac?

A bonellrugós matrac a szokványos rugósmatrac, bár már egy ideje a hatalmas innovációknak köszönhetően modern körítést kapott így sokkal kényelmesebb, mint tíz vagy húsz évvel ezelőtti elődei. A bonell rugó homokóra alakú, kerek rugók sora, egymással összefűzve. Egy kör alakú spirál kapcsolja össze őket, így alkotnak egy egységes rendszert matracunkban.

Táskarugós vagy bonell rugós matracot válasszak?

Táskarugós vagy bonell rugós matracot válasszak?

Az ilyen matrac magja maga a bonell rugórendszer, ez biztosít masszív, de rugalmas alátámasztást, amennyiben megfelelő felső és alsó kényelmi réteg kerül rá. A kényelmi réteg lehet hideghab, memóriahab vagy akár latex is. Az ilyen matrac nagyon tartós és a megfelelő alátámasztás mellett kényelmes rugalmasságot biztosít, azonban van egy nagy hátránya. Ha egyetlen ponton megmozdul a rugó, az többé kevésbé az egész matracban érződni fog. Ha ez egy franciaágyon történik, melyen két személy alszik, a forgolódó fél éjszakai aktivitása könnyedén zavarhatja a másikat.

Milyen a táskarugós matrac?

Az acél egy kitűnő, sokoldalú és kimagaslóan erős, tartós anyag, nem csoda hát, hogy a sima rugós matracokat érdemesnek érezték a továbbfejlesztésre. Az innovációk eredménye a táskarugós fekvőbetét lett, amely kiemelkedő tartósságot, megfelelő alátámasztást, rugalmasságot biztosít és magas komfortot, amennyiben a kényelmi rétege is magas minőséget hoz. A táskarugós matracban nem egyenletes a rugók ereje. A csípő, váll vonalában erősebb rugókat helyeznek el, így létrejön az úgynevezett többzónás rendszer, melynek köszönhetően a gerinc „S” vonalához való igazodás kiemelkedően erős. A bonellrugós matracokkal szemben ez nagy előny.

A táskarugók lényegében olyan, különálló rugók, melyek mindegyike egy saját kis „tasakban” helyezkedik el. Ezek között a rugók között nincs összeköttetés, ezért a bonellrugós matracokkal szemben itt is előny mutatkozik, ugyanis míg azoknál egy mozdulattal hullámzás idézhető elő az egész matracon, a táskarugóknál ilyen nincs, a rugók külön mozognak.

Hozzászólás írása