Szorongás oldó módszerek - htbt.hu

Szorongás oldó módszerek

A szorongásos problémák egyre több embert érintenek. Természetesen az élet mindenki elő gördít akadályokat, de vannak olyanok is, akiknek súlyosabb terhekkel is meg kell küzdeniük. Ezek hátterébe sok minden állhat, a gyerekkori traumáktól a családi gondokon át, a felnőttként megtapasztalt anyagi vagy munkahelyi nehézségekig.

A szorongás pedig komoly következményekkel járhat, pánikbetegséggel, de akár depressziót is okozhat, ezek pedig nagyban meg tudják nehezíteni a mindennapjainkat. A helyett azonban, hogy beletörődünk a szociális nehézségeinkbe vagy a beszűkült élettérbe, jobban járunk, ha inkább aktívan megpróbálunk tenni ezek ellen.

Mondani persze könnyebb, mint megtenni. Elengedhetetlen, hogy felismerjük a problémát, és elfogadjuk, hogy ezek a helyzetek számunkra valóban nehézséget, szorongást okoznak. Ez már fél siker, így könnyebben fogunk tudni megoldást találni, ha már tisztában vagyunk a problémával.

Ha még nincs szükségünk szakemberre, mert nem olyan súlyos a helyzet, akkor a következő módszereket érdemes kipróbálni otthon a szorongás oldására.

Módszerek, melyeket otthon is kipróbálhatunk

Sokszor megesik, hogy túl sokat agyalunk, és emiatt a kis problémákat is óriásinak látjuk. Sokat segíthet ezen a testmozgás, a sportolás, mert így nem a problémán gondolkodunk, hanem a testünkre figyelünk. A sport amúgy is jó stressz oldó módszer, de a szorongás leküzdésében is segítségünkre lehet.

Mozgás közben ugyanis olyan hormonok szabadulnak fel, amelyek boldogság érzéssel árasztanak el minket. Egyes légzéstechnikák elsajátítása is hasznos lehet a szorongás leküzdésében, de akár ki is írhatjuk magunkból a feszültséget.

A kreatív írást sokan használják terápiás jelleggel a szorongás ellen, de már az is segíthet, ha leírjuk, hogy aznap milyen pozitív dolog történt velünk. Emellett azt sem árt tudatosan figyelni, hogy milyen ingerek érnek minket.

A közösségi média és a híradások negatív érzéseket kelthetnek bennünk, ezeket megpróbálhatjuk minimalizálni azzal, ha nem nézzük, mondjuk a híradót, illetve korlátozzuk az ilyen jellegű tartalmak megjelenését a közösségi médiás oldalunkon.

Hozzászólás írása