Szerelemből lehet legjobb barátság, de legjobb barátunkból nem lehet szerelem?

Életünk során rengeteg kapcsolatot ápolunk. Vannak kedves ismerőseink, haverjaink, és ott vannak a párkapcsolatok, és az a legjobb barát, aki mindent tud rólunk, és talán az egész világon a legjobban ismer bennünket. Szakemberek szerint, amikor egy új embert megismerünk, rendszerint az első benyomás annyira fontos, hogy már ekkor el tudjuk dönteni, hogy az illetőt majd melyik kategóriába fogjuk besorolni.

Ez természetesen megváltozhat az idő múlásával, illetve attól függően is, hogy eközben mennyire tudjuk megismerni a másikat.

Rengeteg ember szerint igenis létezik barátság fiú és lány között. Legjobb barátja pedig minden esetben csak egy lehet az embernek. Ő az a személy, aki a legjobban ismer bennünket, mindenben megért, segítőkész, és tudja minden gondolatunkat. Ismeri a legféltettebb titkainkat, rossz tulajdonságainkkal együtt szeret bennünket és mindig, minden helyzetben lehet rá számítani.

Mit jelent számunkra a legjobb barát?

Pszichológusok, és párterapeuták szerint ma már a párunknak kell lennie a legjobb barátunknak, aki megértő, őszinte velünk, és igaz társunk, mégis szenvedélyes szeretőnk is egyben. Ez azonban nem azt jelenti, hogy jó ötlet lehet ha legjobb barátunkba leszünk szerelmesek. Bár igaz, hogy nem mi döntjük el, hogy kibe szeretünk bele.

Ha két ember megismeri egymást, akkor legtöbbször a hasonlóságot kezdik el felfedezni egymásban. Ilyenkor érezhetjük azt, hogy olyan, mintha már évek óta ismernénk egymást. Egyáltalán nem ritka, hogy egy szoros baráti kötelék egy idő után átformálódik, és egyszer csak arra döbbenünk rá, hogy fülig beleszerettünk a legjobb barátunkba.

Vajon az intimitás is működni fog a legjobb barátunkkal?

A barátság azonban több pontos is különbözik a szerelmi kapcsolattól. Míg a szerelem a szenvedélyre, az elköteleződésre, és az intimitásra alapszik, addig a barátságban is fellelhetőek a stabil pontok, ám a legtöbb esetben az intimitás hiányzik a kapcsolatból. Jól ismerjük egymást, be tudjuk egymás mondatait fejezni, ismerjük egymás nézeteit, és problémát. Könnyen lehet, hogy minket egymásnak teremtett az ég, csak egyszerűen még nem jöttünk erre rá? Ám ha a szexuális aktusra kerül a sor, akkor fogunk rádöbbenni, hogy ezen a téren az illető teljesen idegen számunkra.

Nem ritka hogy egy szoros baráti kapcsolatban az egyik fél valamivel többet kezd érezni a másik iránt. Ez azonban a legtöbb emberből sok félelmet ki tud váltani, leginkább ilyenkor döbbennek rá az emberek arra, hogy ha ez a kapcsolat mégsem fog működni, akkor egy nagyon jó barátság fog tönkremenni. Megéri vajon ekkorát kockáztatni?

Jó tudni, hogy bár van rá esély, hogy egykori legjobb barátunk lesz életünk szerelme, erre azért nagyon ritkán szokott előfordulni. Bár látszólag tényleg mindent tudunk egymásról, nem szabad elfelejteni, hogy ebbe a viszonyba már valóban férfi, és nőként fogunk szerepelni, ezzel a helyzettel pedig nem mindig könnyen tudnak a felek azonosulni. Ha a baráti kapcsolatunkba tehát mégis teret engedünk a szenvedélynek, akkor annak mindkét fél részéről egy alaposan átgondolt döntésnek kell hogy legyen.

Hozzászólás írása