Nem tudsz lefogyni? Ezek a betegségek állhatnak a háttérben!

Meglehetősen sok férfi és nő él a világon, akik már mindenféle módszert és csodaszert kipróbáltak annak érdekében, hogy leadják felesleges kilóikat, de bármivel is próbálkoztak, az álomalak elérését soha nem sikerült megvalósítaniuk még a legjobbnak kikiáltott diéták és a rendszeres mozgás társaságában sem.

Ha már szakértők véleményét is kikértük, és egyikük sem igazán tudott elfogadható magyarázatot adni a jelenségre, akkor érdemes figyelembe venni, hogy leadhatatlan túlsúlyunk hátterében valamilyen rejtett vagy éppen kialakulóban lévő betegség állhat. Hogy melyek azok az egészségügyi problémák, amelyek meggátolják a fogyást? Lássuk sorban:

1. A cukorbetegség

A cukorbetegség nem egyik napról a másikra alakul ki a szervezetben, kezdetben ugyanis az inzulinrezisztencia jelentkezik, amely kezeletlenül vagy észrevétlenül a kettes típusú cukorbetegség kialakulását idézheti elő. Még előtte azonban jellemzően magas inzulinszinttel jár együtt, amiből kifolyólag az adott személyt sokkal gyakrabban kínozza majd éhségérzet, mint normális esetben, anyagcseréje is lelassul, ezáltal hajlamosabb az elhízásra, vagy arra, hogy megfelelő táplálkozás és mozgás mellett is megőrizze súlytöbbletét.

2. A pajzsmirigyproblémák

A pajzsmirigyproblémák közül főként a kérdéses szerv alulműködése okozhat elő olyan jelenséget, miszerint valaki képtelen lesz megszabadulni felhalmozódott súlyfeleslegétől. Az ilyen probléma rendszerint elhízással jár együtt, hiszen az anyagcsere ettől alaposan lelassul, és lényegesen több zsír rakódik le a betegen – gyakori székrekedés és állandó fáradtságérzet mellett –, és a probléma még akkor sem orvosolható, ha egészséges életmód és rendszeres mozgás társul hozzá.

Nem tudsz lefogyni? Ezek a betegségek állhatnak a háttérben!

Nem tudsz lefogyni? Ezek a betegségek állhatnak a háttérben!

3. A Cushing-kór

A Cushing-kór egy meglehetősen ritka betegség, de soha nem zárható ki abban az esetben, ha valaki nem tud fogyni. Jellemző tünetei vannak, amelyek a zsíranyagcsere zavarához köthetők, így gyakran alakul ki mellette toka vagy púp, és a hasi elhízás is ide sorolható. A problémát a mellékvesekéregben található kortizol hormon túltermelődése okozza, és mivel a zsír szinte nem tud lebomlani a szervezetben, ezért bármilyen körülmény között ellehetetleníti a fogyást.

4. A prolaktin túltermelés

A prolaktin túltermelődés rengeteg problémát képes előidézni a szervezetben, így a legtöbb esetben a női meddősséggel állítják párhuzamba, de ezen túlmenően a túlsúly, és a fogyási problémák kiváltójaként is tekinthetünk rá. A prolaktin rendszerint a szoptatásban játszik nagy szerepet, a tejelválasztást segíti, de ha a hormon túltermelődik – stresszes időszakban átmeneti jelleggel is jelentkezhet, de felléphet gyógyszeres mellékhatásként –, akkor a menstruációs zavarok és a libidó csökkenése nélkül is képes alaposan megzavarni a zsír anyagcseréjét érintő folyamatait, magyarán megnehezíti, esetenként el is lehetetleníti a fogyást.

Hozzászólás írása