Nem csak esztétikai kérdés, hogy szükség van-e fogszabályzóra

Régen még kínos volt, ha valakinek fogszabályzója volt, manapság azonban egyre több fiatalt láthatunk fogszabályzóval a fogsorán. Szép mosolyt és nagyobb önbizalmat tud adni a fogszabályzó, még ha felhelyezés után eleinte furcsán nézegetjük a tükörben ezt a szerkezetet a szánkban. A tökéletes és szabályos fogsorban azonban nem csak a szépséget kell meglátnunk, hiszen egy szabályos fogsornak nem csak esztétikai előnyei vannak.

Miért fontos a fogszabályzás?

Ha fogaink nem szabályosak, akkor néhány fogra sokkal nagyobb erő nehezedik rágáskor, mint a többire. Ebből kiindulva, ezek a fogak jobban igénybe vannak véve, még jobban eldőlhetnek, a nagyobb terhelés miatt elkezdhetnek mozogni, kihullani. Fogszabályzással csökkenthető, de akár meg is szüntethető annak az esélye, hogy ilyen okból elveszítsük a fogainkat. Emellett a fogszabályzó csökkenteni tudja az állkapocs ízületeinek károsodását is, mely szintén a szabálytalan fogak és a rossz rágás miatt alakulhat ki. Ha valaki valamilyen beszédhibával küzd, érdemes lehet elgondolkoznia fogszabályzáson, hiszen sok esetben a ferde fogak akadályozzák meg abban, hogy helyesen és érthetőbben ki tudja mondani a hangokat.

A fogszabályzó tehát képes teljesen megszüntetni a helytelenül álló fogak miatt kialakult beszédhibákat. Emellett a maradandó fogaink helyes irányba fognak növekedni, ennek köszönhetően arcunk teltebb lesz, mosolyunk szebb, hiszen javítja a fogíny szélességét és az ajkak záródását is.

Mikor érdemes a fogszabályzást elkezdeni?

Fogorvosok szerint az első fogszabályzási vizsgálatnak olyan 7-8 éves korban kell megtörténnie. Ilyenkor természetesen nem feltétlenül van szükség fogszabályzóra, csak egy alaposan vizsgálat történik. Ezután pedig, ha szükséges, meg lehet beszélni a fogszabályzó felhelyezésének időpontját is. A korai fogszabályzási vizsgálatnak köszönhetően megelőzhetjük a különböző akut problémákat, melyek későbbi súlyosbodást tudnak okozni. Azért is érdemes ebben a korban az első vizsgálatra elvinni gyermekünket, mert ilyenkor nőnek ki az első maradandó őrlőfogak, így stabilizálódni fog a hátsó harapás is.

A fogorvos ilyenkor tudja a legjobban feltérképezni az első illetve hátsó és az egyes oldalsó fogak egymáshoz való viszonyát, így ilyenkor kiderülhet, hogy valóban szükség van-e fogszabályzásra.

Hozzászólás írása