Nagyon fontos szerepet játszik szerelmi életünkben a pszichológia

A pszichológia összességében egész életünket meghatározza, nagyon sokszor befolyásolja is, így nem véletlen, hogy szerelmi életünkre is hatással van. Gondoljunk csak bele abba, hogy egy rosszul sikerült munkahelyi nap után mennyi kedvünk van odabújni párunkhoz és elmerengeni egy szép közös jövőn, esetleg a gyermekvállaláson?

Bizonyára semmi, és itt lép be a képbe a pszichológia és a szerelem közötti elválaszthatatlan kötelék.

Előzzük meg a bajt

A pszichológia olyan nagy hatást gyakorol mindennapjainkra és szerelmi életünkre, hogy sokszor ezek a belső kényszerek okozzák a párkapcsolatok megromlását is. A legfontosabb, amit tehetünk ezzel kapcsolatban, az a megelőzés – mint minden más esetben. Az emberek általában érzik, ha valami nincs rendben körülöttük, és nagyon sokszor fel is ismerik a bajt, de rengeteg alkalommal mégis képtelenek beismerni maguknak, hogy például a megromlott szerelmi életük mögött egy rosszul választott munkahely áll. Éppen ezért, ha problémát érzékelünk, vagy próbáljuk meg azonnal elfojtani, vagy azonnal beszéljünk róla párunkkal, így nem fordulhat elő olyan eset, hogy a másik fél sem tudja majd pontosan mi a baj, csak egyszerűen azt érzi, hogy elhidegültünk tőle, ingerültebbek vagyunk, és nem kívánjuk őt semmilyen formában sem.

Nagyon fontos szerepet játszik szerelmi életünkben a pszichológia

Nagyon fontos szerepet játszik szerelmi életünkben a pszichológia

Természetesen a negatív pszichológiai hatások nem csak külső forrásokból fakadhatnak, ezáltal nem csak munkahelyi problémák idézhetnek elő efféle, úgynevezett üzemzavarokat. Sokszor előfordulhat például belső félelmek felerősödéséből fakadó probléma is, ezáltal például a nők és a férfiak is hajlamosak arra, hogy egy bizonyos kor felett, amikor megjelennek a ráncok, amikor könnyebben lerakódnak a zsírpárnák, egyszerűen csúnyának kezdik el hinni magukat. Ez olyan pszichológiai zavarokat eredményezhet, amelyek kihatást gyakorolhatnak a szerelmi életre is, hiszen ha valaki nem tartja magát vonzónak, az nyilván meg sem próbálja úgy beállítani magát párja előtt, ezáltal már nem csak a szexuális együttlétek, hanem bizony az ölelések, a kedves csókok is elmaradnak.

Kérjünk segítséget

A pszichológiai problémákat a legtöbb ember vagy nem ismeri fel, vagy nem akarja felismerni, mert csak nagyon kevesen vannak olyanok, akik önszántukból és maguktól kérnek szakmai segítséget. Nyilván nem kell rögtön szexológushoz fordulni, ha ismert okokból – például munkahelyváltás – csökkent a másik fél vagy a saját szexuális étvágyunk, ez nagy valószínűséggel csak átmeneti lesz, de ha tudjuk vagy érezzük, hogy a stressz már annyira eluralkodik rajtunk, hogy nincs remény, akkor már csak szakorvos segíthet.

A legtöbb esetben pszichológus szaktanácsadása elég, aki olyan kapukat nyit majd ki bennünk, ami segít újra egymásra találnunk a párunkkal. Ha az ágyban is gondok vannak, akkor viszont érdemes lesz szexológust is felkeresnünk, hogy minden tekintetben rendbe tegyük magunk körül a kialakult problémákat.

Hozzászólás írása