Mivel jár egy építkezés? Bele merjünk vágni? - htbt.hu

Mivel jár egy építkezés? Bele merjünk vágni?

Ha építkezésbe fogunk, bizony nem lesz könnyű dolgunk. Nemcsak azért, mert számos építkezési rémtörténet kering a neten, hanem mert valóban nagy munkáról van szó. Új otthonunk előbb az álmokkal kezdődik, de az első valódi, kézzel fogható lépés a telek kiválasztása, aztán pedig a tervezés.

Ki kell gondolnunk mindennek a helyét, méretét, a ház tájolását, az esetleges egyedi megoldásokat, a környezetbarát lehetőségeket, a napelem vagy a víztakarékos megoldásokat, és számos más dolgot, ami garantálja, hogy álomházat kapjunk. 

Ha tervek elkészülnek, és minden engedély és kérelem átmegy a bürokrácia útvesztőin a házunk finanszírozására vonatkozó kérelmekkel együtt, akkor jöhet a következő feladat, a kivitelező kiválasztása. Ebben az esetben is olvashatunk regénybe illő borzalmakat, szóval nagyon körültekintőnek kell lennünk.

Ezután jöhet maga az építés, melynek során is még számos döntést kell meghozunk, ellenőriznünk, hogyan haladnak a munkálatok. Ha szerencsések vagyunk, akkor elkészül álmaink otthona. 

Mennyiben más ez, ha könnyűszerkezetes házat választunk? 

A készházak estén is hasonlóak a lépések, ám ebben az esetben a tervezéstől a kivitelezésig minden egy kézben lesz, így nem kell attól tartanunk, hogy a kivitelező valamilyen módon félreértelmezi a terveket.

De kezdjük az elején. A telek kiválasztása ebben az esetben is ránk vár, ahogyan az álmodozás is, hogy milyen házat szeretnénk. Ezután azonban a tervezés egy könnyebb feladat lesz, hiszen a könnyűszerkezetes házak esetén már kész terveket fogunk látni, amelyeket átalakíthatunk a saját ízlésünkre. 

A tervek alapján megindul az előre gyártott panelek gyártása. Az alapozás ebben az esetben is feladat, és hasonló módon is működik, annyi különbséggel, hogy a készház esetén nem kell akkora súlyt elbírnia az alapnak. Ezután jöhet a szerkezet felépítése, majd a belső munkálatok.

A készházakat kérhetjük szerkezetkész állapotban, de akár kulcsrakészen is, hogy már csak költöznünk kelljen. A könnyűszerkezetes ház hamarabb elkészül, mint a téglaház, annak köszönhetően, hogy a tervezéssel és a kivitelezéssel is spórolni tudunk.

Hozzászólás írása