Mire figyeljünk, ha újszülött érkezett a családba? - htbt.hu

Mire figyeljünk, ha újszülött érkezett a családba?

Sok család örömmel várja a gyermekáldás időszakát. Úgy hiszik, hogy akkor válik teljessé a két ember, amikor a közös babájukat foghatják a kezükbe. Általában előre eltervezik, hogy ki mikor fog felkelni éjszaka, hányszor fog enni az újszülött, de még a heti egy közös randihoz is ragaszkodnak.

Aztán a boldog vagy boldogtalan 9 hónap után hirtelen minden a feje tetejére áll. Kezdődik a folytonos sírás, az addig még soha nem tapasztalt fáradság, és a párnak sehogy sem jönnek össze a régen tervezett vacsorái, mivel örülnek neki, ha legalább egy éjszakát is át tudnak aludni valahogy.

Ebben az időszakban az anyuka úgy érezheti, hogy mindent rosszul csinál, ami az érzései lesz hatással. Ezt sajnos könnyen továbbítja az apa felé, aki nem biztos, hogy azonnal megérti a probléma forrását, és hajlamos magára venni a dolgokat. A viták száma egyre csak nő, miközben a baba mellett nem marad energiájuk arra, hogy megoldják a felmerülő problémákat.

Ilyenkor mindennél fontosabb, hogy saját magukra is szánjanak időt, főleg, ha nem akarnak szétszakadni, még mielőtt a tényleges családi élet elkezdődne.

Érzelmek és intimitás

Ha nem akarjuk, hogy a kapcsolatunk még rosszabbra forduljon, akkor meg kell értenünk, hogy a helyzet mind a két fél számára teljesen új. A gyermek érkezése feldönti a megszokott hétköznapokat, és hirtelen megszűnünk létezni, minden figyelem az új jövevény felé irányul.

Azonban nem szabad megfeledkezni a másikról, ki kell fejezni egymás iránt az érzéseinket mind szóban, mind tettben. Az intimitás most még fontosabb, mint a terhesség előtt, hiszen a nőnek éreznie kell, hogy a férje most is szereti, a férjnek pedig éreznie kell, hogy igenis szükség van rá.

Sok család erekciós problémákról is panaszkodott az első hónapok során, amiért a stressz okolható. Vigyázni egy újszülöttre nem könnyű, ráadásul senki sem tanította meg a trükköket, vagy úgy is mondhatnánk, hogy biztos recept nem létezik. Pont ezért fontos megértenünk, hogy nem baj, ha nem mindig csináljuk jól, mert majd fokozatosan belejövünk a feladatba.

Hozzászólás írása