Milyen vastagságú legyen egy hőszigetelés?

A hőszigetelés vastagsága egy igazán kulcsfontosságú tényező abban az esetben, ha szeretnénk megfelelő helytakarékosságú és hatásfokú technológiát alkalmazni otthonunkon. Tény ugyanakkor, hogy nem mindig a vastagság a legfontosabb a szigetelés kapcsán, sokkal inkább az R-érték, avagy a hővezetési ellenállás, ami gyakran egyáltalán nincs egyenes arányosságban a szigetelés vastagságával.

Ahhoz azonban, hogy jól válasszunk, és az esztétika szempontjából se fogjunk mellé, ahhoz a vastagság kérdése is nagyon fontos lesz.

Hol távozik el a lakás kellemes hőmérséklete?

Mielőtt a hőszigetelés vastagságáról beszélnénk, nagyon fontos megállapítani, hogy az épületek belső hőjének mintegy 40 százaléka a homlokzati falakon keresztül távozik el a lakásból, és míg a további 30 százalék a plafonon, illetve tetőn keresztül, addig a maradék a nyílászárókon és a padlón át. Amennyiben nem gátolnak minket az anyagiak, érdemes komplett rendszert felépíteni a lakás szigetelése kapcsán, ezáltal sorban haladni, és lehetőség szerint mindenhová új szigetelést tenni annak érdekében, hogy csökkentsük a hő-veszteséget, de fontos, hogy ne siessünk, ne spóroljunk ezzel, mindenhol válasszuk a megfelelő vastagságú és minőségű alapanyagokat.

Milyen vastagságú legyen egy hőszigetelés?

Milyen vastagságú legyen egy hőszigetelés?

A konkrét méretekről

Amennyiben a konkrét méretekről beszélünk, a falak EPS hőszigetelése esetén például nem érdemes 8-10 centiméter alatt gondolkodni, hiszen csak ezzel érhető el jelentős javulás, ezáltal a fűtési költségeknek akár a 15-20 százalékát is megspórolhatjuk ezzel. Szintén hasonló hatást érhetünk el, ha a tetőt vagy tetőteret PUR habos szigeteléssel szigeteljük. Ilyen esetben szintén elegendő a 8-10 centiméteres felhordott réteg, amit egyedül az üveggyapot vagy kőzetgyapot esetén érdemes megnövelni legalább 15 centiméterre.

A padló esetében csak pince megléte mellett tudunk megfelelően szigetelni, ezáltal a pincefödém hőszigetelésével, aminél már 5 centiméternyi plusz réteg alkalmazása is sokat segíthet, de érdemes itt is minél nagyobb vastagságban gondolkozni, akárcsak a plafon, avagy a padlástér szigetelésekor – noha ez természetesen anyagfüggő is. A szilárdabb szigetelőanyagból ugyanis rendszerint elegendők a nagyobb sűrűség miatt a vékonyabbak is, de a szálas szigetelőanyagok esetén, mint a gyapjú vagy az üveggyapot, fontos a vastagabb kialakítás.

Egy otthon hőszigetelő rendszere soha nem 1-2 évre készül, hanem a megfelelő kivitelezés esetén akár 20-25 évre is alkalmassá teheti a megfelelő funkció ellátására. A mai irányelvek alapján – csak és kizárólag a méretekre koncentrálva – általánosságban kijelenthető, hogy 10 centiméternél vékonyabb hőszigetelésben nem szabad gondolkoznunk a lakás egyik pontján sem, hiszen a legtöbb szigetelőanyag esetén ez az a lélektani határ, amellyel kapcsolatban az optimális hatás megfelelően elérhető.

Hozzászólás írása