A jó szigetelés segít átvészelni az időjárás szélsőségeit

Az időjárás akár néhány napon belül is jelentős különbségeket produkálhat akár hőmérséklet, akár páratartalom tekintetében. Télen hó nélküli, napsütéses pluszokat, tavasszal akár hatalmas fagyokat is okozhat és arra is volt már példa, hogy a nyári nappali hőséget éjszakai hűvös váltotta föl.

Ez utóbbi nyilvánvalóan kellemes dolog, hiszen olyankor lehet ablakot nyitni, le lehet hűteni a lakást, lehűlnek a felforrósodott betonfelületek és kicsivel frissebb reggelre ébredhetünk. De nem minden szélsőségesség és gyors változás ilyen kellemes. Nem csak a gyors változások, de az évszakok váltakozásával kialakuló hőmérséklet különbségek is megviselik az embert, valamint annak pénztárcáját. Télen a nagy hidegek ellen fűteni kell, ha valóban rettentő fagyok vannak, a fűtést a megszokottnál magasabb fokozatra kell állítani agy több fát kell eltüzelni. Nyáron ugyanezt az energiafelhasználást produkáljuk a légkondicionáló berendezésekkel, ventilátorokkal. Még a hűtőnk is erősebben dolgozik, ha a környezete nem hagyja kellően lehűlni.

A téli és nyári energiafelhasználás, a lakásban tapasztalható hőingadozásokat mérsékelhetjük, ha házunk kellően szigetelt. Építkezéskor már érdemes erre gondolni és eleve szigetelt házat felhúzni, de az utólagos szigetelések is kitűnőek, ha megfelelő anyagokból, megfelelő technikával a megfelelő szakemberek munkáját dicséri.

Ha a ház hőszigetelése megfelelő, akkor a téli lehűlés, a nyári felmelegedés vagy a gyors változások sem érintik olyan nagy mértékben a ház belső tereinek hőmérsékletét, mint egy szigeteléstől mentes épület esetében. Ha nincs szigetelés, ráadásul a falak sem kimondottan a legjobban szigetelőanyagokból épültek, a külső változásokat nagyjából ugyanúgy érezhetjük bent is.

Természetesen télen, ha lakjuk az épületet fokokkal enyhébb lesz az idő bent, míg nyáron hűvösebbet kapunk. Természetesen a szellőztetéstől is függ mindez, mert vannak, akik nem ismerték fel például azt, hogy nyáron a rekkenő hőségben nem érdemes ablakot nyitni, mert csak beengedjük a kinti forróságot. A nyári és téli szellőztetés is fontos, de okosan, megfontoltan kell művelni. Ha elégtelen mértékű a szellőztetés, rossz levegőminőséget, penészedést, bűzt tapasztalhatunk. Ha rosszul és túl sokat szellőztetünk, akkor a hideg, a forróság beáramlik az ablakokon, ajtókon és szintén rontja a komfortérzetet. nyilvánvalóan növeli a fűtéssel vagy hűtéssel elhasznált energia mennyiségét is.

Szponzoráció: www.fujhatoszigeteles.hu

Hozzászólás írása