Miért nem működnek sokszor az univerzális távirányítók? - htbt.hu

Miért nem működnek sokszor az univerzális távirányítók?

Az emberek bemennek egy boltba, és vásárolnak egy univerziális távirányító készüléket, majd bosszankodva veszik tudomásul a legtöbb esetben, hogy részlegesen, vagy egyáltalán nem vezérelhető vele a televízió. Az ok a vezérlőben lévő chipben rejlik, és még a tanítható kapcsoló sem jelent garanciát.

A rejtély

Az univerzális kattintó fura egy jószág, amit sosem érdemes találomra megvenni, mert szinte biztos, hogy nem fog teljesen jól működni. Mázli, ha legalább egy elektronikai eszközünk működtethető vele, de az szinte kizárt, hogy a DVD lejátszótól a Hifiig minden vezérelhető legyen majd. De miért is nem működik vele a tévénk?

Univerzális távirányító - Érdemes?

Univerzális távirányító – Érdemes? | Léteznek speciális boltok és webáruházak, ahol több ezer, tízezer típushoz válogathatunk univerzális kapcsolót

Minden univerzális kapcsolónak van egy kódlistája, hogy milyen típusú készüléknél működik. A cégek üzletpolitikai érdekei miatt nem tünteti fel ezeket a készüléktípusokat, legfeljebb a dobozban található meg, de akkor már késő. Így az ember bemegy, megveszi, és saját magát ostorozza a butaságáért, a rossz vételért, de nem viszi vissza. A kódlista egyébként nem friss, így a legújabb készülékekkel valószínűleg a régen frissített vezérlő nem fog megfelelően működni.

Vannak tanítható készülékek is, amelyeknél egy szoftver segítségével lehet frissíteni a kódlistákat. Hátrányuk, hogy ezeket általában a drága készülékek tudják, ráadásul vannak olyan modellek, amelyek egy idő után elfelejtik ezeket, és újra beléjük kell táplálni.

Léteznek-e jó univerzális távirányítók?

A válasz igen, csak jó helyen keresni. Léteznek speciális boltok és webáruházak, ahol több ezer, tízezer típushoz válogathatunk univerzális kapcsolót. A nagy kínálat azért is fontos, mivel egy-egy elektronikai boltban vagy hipermarketben legfeljebb egy-két típus található meg, és az eladók sem értenek hozzájuk. Amennyiben ilyen speciális shopban vásárolunk, biztos, hogy nem fogunk mellélőni, és a televíziónkhoz legmegfelelőbb kattintót fogjuk megvásárolni.

Hozzászólás írása