Mi az az uszodai etikett, és miért kell betartani? - htbt.hu

Mi az az uszodai etikett, és miért kell betartani?

Az úszás, azok számára, akik szeretik csinálni egy felemelő, felfrissítő, és teljesen kikapcsoló mozgásforma, főleg akkor ha ebbe senki nem zavarja meg őket. Jól tudni esni a medence átúszása egy fárasztó nap levezetéseként, vagy egy stresszes időszakban, mikor jó egy kicsit kiengedni a fáradt gőzt.

Tipp: premiummedence.hu – Medence árak – Komplett kerti medence építés

Az uszodába járásnak azonban megvannak a maga szabályai, melyeket mindenképpen be kell tartanunk annak érdekében, hogy ne csak mi, hanem sporttársaink is jól érezzék magukat úszás közben. Ha ugyanis az ember az alapvető uszodai szabályokat be nem tartó emberekkel kénytelen eltölteni azt az időt, amit magára szánna, biztosan nem elégedetten, és boldogan fog távozni az uszodából.

Alapvető illemszabályok, melyeket be kell tartanunk ha uszodába megyünk

A legalapvetőbb dolog, mellyel társainkat tudjuk leginkább megtisztelni, hogy mielőtt megmártóznánk a medencében, veszünk egy gyors zuhanyt. Annak ellenére, hogy senki nem szeretne más verejtékében úszkálni, erről a dologról sokan megfeledkeznek, pedig a legtöbb uszodában különféle feliratok, és táblák is próbálják felhívni az ide érkező vendégek figyelmét a zuhanyzás fontosságára.

Talán azt mindenki tudja, hogy egy uszodában, vagy strandon a papucs használata kötelező. Ám sajnos edzőfelszerelésünkkel együtt a papucsunkat is előszeretettel ott szoktuk hagyni a medence szélénél, pedig ez sokakat zavarhat. Holmijaink tárolására vásároljunk egy hálós tároló zsákot, mely átereszti a vizet, így nem fog belefülledni semmi, ám így praktikusan tudjuk tárolni a dolgainkat, úgy hogy azok ne legyenek mások számára idegesítőek.

Az úszómedencében él egy íratlan szabály, miszerint ha többen tartózkodunk egyszerre a medencében, akkor lehetőség szerint külön sávban ússzunk, így nem kell egymást kerülgetni, egymással versenyezni, tehát nem fogunk zavarni másokat úszás közben.

Ügyeljünk arra, hogy az öltözőbe se hagyjuk szét a holmijainkat, hajszárítás után ne hagyjunk koszt, és hajszálakat magunk után, és csak annyi fogast használjunk, melyre valóban szükségünk van, így megadva a lehetőséget másnak is, hogy a ruháit, törölközőjét és táskáját kényelmesen tárolni tudja, és ne kelljen azokat helyhiány miatt a padlóra letennie.

Az utolsó szabály, melyet remélhetőleg mindenki betart, aki uszodába jár, az az, hogy fertőző betegséggel kerüljük az ilyen létesítményeket, hiszen a meleg, nedves, párás hely a fertőző betegségek melegágya. Tiszteljük meg annyival a másikat, hogy egészségesen megyünk el úszni, és nem veszélyeztetjük sporttársaink egészségügyi állapotát.

Hozzászólás írása