Kesztyűben és kesztyű nélkül

A gumikesztyű kérdése igencsak megosztja a társadalmat. Sokan azt mondják, hogy semmi értelme gumikesztyűben vásárolni, mások viszont el sem tudják képzelni nélküle. De miben is segít a gumikesztyű, mikor van rá szükség, és egyáltalán, hogy kell helyesen használni? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Sokan nem csak maszkot, hanem kesztyűt is magukra húznak, mikor vásárolni vagy más közösségi térbe mennek, ahol bármihez is hozzáérnek. Ha a gumikesztyűs kezünkkel hozzáérünk egy fertőzött felülethez, akkor a vírus a gumikesztyűn is megtapad, a kesztyű lesz a hordozó.

Ha pedig ilyenkor nyúlunk a szemünkhöz, szánkhoz, arcunkhoz vagy épp nem óvatosan, kifordítva vesszük le, akkor ugyanúgy a szervezetünkbe juthat a vírus. Rizikós tehát a kesztyű viselése, hiszen hamis biztonságérzetet kelthet az emberben, azonban nem lehet azt mondani, hogy felesleges lenne.

Aki gumikesztyűben vásárol, annak is figyelnie kell arra, hogy megvédje embertársait. Ha fertőzött felülethez érünk, a vírusokat tovább tudjuk vinni, ha mindent összefogdosunk, ebből a szempontból nincs különbség a tekintetben, hogy csupasz kézzel vásárolunk.

A vásárláskor inkább arra figyeljünk, hogy lehetőség szerint olyankor menjünk a boltba, amikor nincsenek sokan az üzletben, kerüljük a tömeget. Tartsuk meg a fizikai távolságot, másfél méternél közelebb ne álljunk senkihez.

A tüsszögő, köhögő embereket kerüljük el és hazaérve alaposan mossunk kezet, és ne feledkezzünk meg az olyan tárgyak megtisztításáról sem, melyek a vásárlás során érintkezhetek a vírussal. Így töröljük át fertőtlenítőszerrel a kulcsokat, mobiltelefont, akár a szatyrokat is.

Ha pedig gumikesztyűt viselünk, azt mindig tiszta kézre vegyük fel. Figyeljünk arra, hogy ne érintsük meg az arcunkat, szemünket, szánkat. A levételnél nagyon kell arra figyelni, hogy a kesztyű külső felszíne ne érintkezzen a bőrünkkel, tehát fordítsuk ki levétel közben. A gumikesztyűk egyszer használatosak, tehát amint levettük, dobjuk ki őket.

A szakemberek azt mondják, hogy bár a vírus a fertőző felületek megérintésével is terjed, sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy légúti módon jut be a szervezetünkbe.

Hozzászólás írása