Így tegyük biztonságossá a lakást

Azok a lakások, ahova egyszer betörtek, sokat veszítenek az intimitásból. A lakók a nap bármely percében úgy érezhetik, hogy nincsenek többé biztonságban, ez pedig megnehezíti az életminőséget. Mit tehetünk?

Ne osszunk meg mindent a neten

Biztosan mindenki egyetért azzal, hogy a legjobb megoldás mindig a megelőzés. Sajnos utólag sokszor okosabbak vagyunk, éppen ezért érdemes inkább előre gondolkodni. A mai világban sokan szeretik bejelenteni, hogy éppen mit csinálnak vagy hova mennek.

A közösségi média használatával hamar ki lehet deríteni, hogy egy család hány tagból áll, milyen napi rutinnal rendelkeznek, vagyis, hogy mikor nincsenek otthon. Ehhez pedig nem kell mást tenni, mint megnézni az adatlapunkat. Ne osszunk meg mindent magunkról!

Figyeljünk a jelekre

A másik fontos lépés, hogy ne hívjuk be a betörőt. A nyitva hagyott ablakok, a rosszul csukódó ajtók mind félreérthetetlen üzenetet közvetítenek a rosszban sántikálóknak. Ha azt látják, hogy simán elhagyjuk a lakást úgy, hogy nem zárjuk be az ablakokat, akkor hamarabb dönthet a betörés mellett.

Ugyanez vonatkozik a vagyontárgyainkra. Ha az ablakból bekukucskál valaki, és azonnal látja a legdrágább számítógépeinket és más vagyontárgyainkat, akkor szinte beinvitáljuk a lakásba.

Kamera és riasztó

A megelőzés másik segítsége a kamera vagy a riasztó beépítése. Amikor az ablakba kiragasztott matrica arról tanúskodik, hogy védve van a lakás, akkor a betörő kétszer is meggondolja a tettét, hiszen sokkal nagyobb esély van a lebukásra. Egy jól elhelyezett kamera azonnal megmutatja, hogy ki matat a zárnál, vagy ki próbálja meg kinyitni az ablakot, és így gyorsan értesíthetjük a rendőrséget.

A pótkulcsok elhelyezése

Másik gyakori hiba a pótkulcsok elhelyezése. Sokan még mindig képesek műsziklákat venni, a lábtörlő alá tenni a kulcsot, vagy a virágok közé rejteni. Ezek a helyek már minden kezdő betörő előtt ismertek, így vagy érdekesebb ötlettel állunk elő, vagy inkább olyan emberre bízzuk a pótkulcsot, aki a közelben lakik, és megbízunk benne.

Inkább tegyük meg a szükséges lépéseket előre, hogy így elkerüljük a későbbi katasztrófát.

Hozzászólás írása