Hűtsük le a lakást gazdaságosan!

Mindjárt beköszönt a meleg idő, itt az ideje elgondolkodnunk azon, hogy hogyan fogjuk túlélni az idei nyarat, és, hogy mivel hűtsük a lakást. A legjobb természetesen az, ha az embernek van egy szabályozható klímája, amivel könnyebb lehet az élet, de van pár egyéb trükk is, amelyekkel könnyebbé tudjuk tenni a hétköznapjainkat, és elviselhetőbbé a legforróbb pillanatokat.

Az elektronikai eszközök használata

Ha van klímánk, akkor nagyon szerencsések vagyunk. Ám hamar elszaladhat velünk a ló, és elkezdünk nonstop azzal hűteni, pedig semmi szükség rá, éjjelre nyugodtan kikapcsolhatjuk, és beengedhetünk friss levegőt. Ajánlatos is beengedni új levegőt, mert a klímák a meglévő levegőt használják fel, semmi újat nem hoznak be a lakásba, erről magunknak kell gondoskodni. Ha nem szeretnénk órákig járatni a klímát, amíg otthon vagyunk, vannak már mobiltelefonról vezérelhető típusok, amikhez nem kell otthon lenni a bekapcsoláshoz.

Klímaszerelőt keres?

Éjjelre a ventilátornak sincs feltétlenül sok értelme, hacsak nem nagyon állott a levegő. Ha úgy érezzük, hogy csak úgy, minden ok nélkül megy a ventilátor, akkor jobb, ha kikapcsoljuk. Ha fegyelmezetten használjuk az elektronikai eszközöket, komoly ezreseket takaríthatunk meg.

Jó ötlet, ha az elektronikai berendezéseinket, amiket nem használunk, kihúzzuk vagy áramtalanítsuk. Nem kikapcsolt ilyen eszközök, tévék, számítógépek, lejátszó eszközök, házimozik csak fűtik a lakást, ráadásul az áramszámlát is növelik anélkül, hogy bármi értelme lenne.

Ha van klímánk, akkor egyszerűbb az élet – de azért vannak más praktikák is, amivel lehet hűteni a lakásunkat

Ha van klímánk, akkor egyszerűbb az élet – de azért vannak más praktikák is, amivel lehet hűteni a lakásunkat

Egyéb trükkök

A redőny használata nagyon fontos a nagy melegben, akár 6-8 fokot is nyerhetünk, ha le vannak engedve a redőnyök. A legjobb, ha minél világosabb redőnyünk, mert annál jobban visszaveri a hőt. Persze a fehéren látszódnak meg először a koszok, de annak a legnagyobb a hő- és fényvisszaverő képessége. Ha gondok vannak a nyílászárókkal, tegyünk oda rongyokat, így gátolva meg a meleg beáramlását.

Mosás után hagyjuk bent száradni a ruhákat, a párolgás során úgy érezzük, mintha csökkenne a hőmérséklet. Akár bevizezhetjük a függönyöket, egyéb rongyokat is, amik hűsítő hatással lesznek az egész lakásra.

A felmosás is jót tesz, ajánlatos naponta párszor felmosni, ha van rá időnk és lehetőségünk, a szőnyegeket feltekerni (ha lehet), és azok helyén is felmosni.

Éjjel jó, ha nem megy semmi, kikapcsoljuk a klímát, leállítjuk a ventilátort. Tárjuk ki az ablakainkat, csináljunk kereszthuzatot, és hagyjuk akár úgy egész éjszakára. Ha veszélyes tárva-nyitva tartani az ablakot, mert pl. utcafrontra néz, vagy, mert veszélyesebb környéken élünk, akkor inkább ne tegyünk! Nyáron jelentősen megnő a besurranások száma, és sok esetben meg sem kell erőltetniük magukat a behatolóknak.

Hozzászólás írása