Hogyan óvjuk meg térkő burkolatainkat a hótól?

Bár tavaly elég enyhén indult a tél, idén azért a tavasz hírnökeként még megmutatta, hogy milyen nagy hideget képes hozni és mekkora hóval képes ellepni az utakat. A vastag hóréteg nem kímélte sem az aszfaltot, sem a kerti dísznövényeket de még a gyönyörűen kirakott térköveinket sem.

Sokan mondják, hogy az aszfalton hó lapátolni gyerekjáték, ám a térkövekkel néha ők sem boldogulnak egyszerűen.

A térkövek hólapátolása azért bajos, mert a sokszor egyenetlen és nem olyan egybefüggő mint a betonjárda. A hólapátolásnál azért jó ha tudjuk, hogy a szél örök ellenségünk és mint egy szélmalomharc, örökké takaríthatunk a hófúvásban. Azoknak azonban nem kell tartaniuk a hólapátolástól, akik gondosan odafigyelve, azonos magasságba helyezték a szépre csiszolt térköveket és a fugákat is szintbe állították.

Persze, egyes részeken pont az egyenetlenség miatt gyönyörű a térkő burkolat. Ezeken a felületeken biztosan nehezebb lesz a dolgunk.

Nem csak a hólapátolást nehezíti meg a térkövek egyenetlensége

Hogyan óvjuk meg térkő burkolatainkat a hótól?

Hogyan óvjuk meg térkő burkolatainkat a hótól?

Örök problémával jár, ha a térkő lerakásnál nem egyenletes a felület, az alap amire leraktuk a köveket. A legjobb ilyenkor tavasszal újra alapozni az egészet és bár plusz munkával jár, sok gondtól kímél majd meg minket. Ugyanis a hólapátolási gondok csupán előjelei a hibának. Előfordulhat az is, hogy a szegély építésének elmaradása okozta a kövek elcsúszását vagy a burkolat túlterhelése miatt mozdultak el a kövek. A víz és a megfagyott csapadék pedig a hibás vagy hiányos fugázás miatt is képes károkat okozni.

A kezdetben csak kisebb egyenetlenségből később csúnya lyukak, kő elmozdulások és végül balesetveszélyes lyukak is keletkezhetnek, ezért időben kell javítani és korrigálni a kialakult problémát. Persze a hólapátolás problémáját könnyen kiküszöbölhetjük, ha egy söprűre váltunk a hó eltávolításakor, de ha azt tapasztaljuk, hogy gondok vannak a lerakott térkővel, ideje terveznünk a helyrehozatalát, még mielőtt bármi nagyobb gond adódik a burkolat körül.

Forrás: www.terkoakciok.hu

Hozzászólás írása