Hiába él, nem érdekli a magyarokat a magáncsőd lehetősége

A jelek szerint a magyar lakosságot egyáltalán nem érdeklik azok a lehetőségek, amelyekkel megkönnyíthetnék saját anyagi helyzetüket, így például nem csak a hitelkiváltással nem élt az érintettek jelentős része a forintosítás után, hanem a magáncsőd lehetőségét is figyelmen kívül hagyta a legtöbb bajba jutott adós.

Márpedig ezzel az alternatívával nagyon sokan azonnal kilábalhatnának a reménytelen helyzetből, azonban mivel senkit sem érdekelt a lehetőség, a kormány arról határozott, hogy egy kis kedvezménnyel és csalogatóval próbálja meg rávenni az embereket legalább arra, hogy megismerjék a magáncsőd intézményét.

Akár százezreket is kaphatunk azonnal

Bizonyára sokan hallottak róla – mégis kevesen ismerik –, de szeptember elsejétől kezdődően elérhető a bajba jutott hitelesek számára a magáncsőd lehetősége, ami a kormány számításaival ellentétben mérhetetlenül alacsony érdeklődést váltott ki az emberek között. Ennek megfelelően a megálmodók úgy határoztak, hogy itt az idő vonzóbbá tenni ezt a lehetőséget, így szeretnék több százezer forinttal megjutalmazni azokat, akik szeretnének ilyen formában kilábalni a hitelcsapdából.

Hiába él, nem érdekli a magyarokat a magáncsőd lehetősége

Hiába él, nem érdekli a magyarokat a magáncsőd lehetősége

Az állami döntéshozók eredetileg arra számítottak, hogy a magyarok azonnal élnek majd a magáncsőd lehetőségével, amint elérhetővé válik számukra a lehetőség, azonban még a legnagyobb bajba jutottak közül is csak kevesen éltek ezzel a kérdés nélkül fájdalmas és rengeteg buktatót tartalmazó, de mégis megoldást nyújtó lehetőséggel. Az érintettek ingerküszöbét azonban nem ütötte meg az opció, így a kormány döntött: ezáltal mindenki, aki él a magáncsőd lehetőségével, jelentős mértékű pénzbeli támogatásra számíthat majd, amit jelzáloghitele rendezett törlesztéséhez használhat fel, így még tovább biztosíthatja családjának az anyagi jólétet, illetve azt, hogy ne kerülhessen újra bajba a hitelcsapda által.

A feltételek

Természetesen, mint mindennek, úgy ennek is megvannak a maga feltételei, így nem mindenki kapja meg a több százezer forintos támogatást abban az esetben, ha él a magáncsőd védelmével. Aki azonban úgy jelenti be a magáncsődöt, illetve adóstársával közös egyetértésben igénylik a lehetőséget, hogy legalább 50 százalékos tulajdonosi résszel rendelkeznek a hitellel terhelt lakóingatlan kapcsán, amelyre a bank korábban jelzálogot jegyzett be – vagy pénzügyi lízingszerződés köttetett –, azok évente akár 300 ezer forintos támogatást is kaphatnak az adott jelzáloghitel törlesztésére. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bank kvázi elenged két-háromhavi törlesztő-részletet. Az összeg meghatározása egyébiránt mindig az adósság 3,8 százalékának megfelelő mennyiség az adósok esetében, így nyilvánvalóan kinek kevesebb, kinek több támogatás jár majd.

Természetesen a bankok minden esetben egyéni elbírálás alapján döntenek arról, hogy ki és pontosan mekkora támogatásra jogosult a magáncsőd kapcsán. Ebből kifolyólag például csak és kizárólag azok kaphatnak maximális mértékű segítséget, akiknek a jelzáloghitele meghaladta a 7,9 millió forintot. A támogatást minden esetben a főhitelező kapja meg közvetlenül az államtól, tehát maga az adós nem készpénzt kap, nem a számlájára érkező utalást, hanem úgy veszi észre a támogatást, hogy tovább csökkentek a törlesztő-részletei, illetve megegyezés alapján akár egy-két havi részlet kiiktatására is sor kerülhet. A magáncsőd esetén a meghatározott pénzösszeget a csődegyezség fennállásáig, vagy maximum öt évig állja az állam.

Hozzászólás írása