Fonal szükséglet kötés esetén

Ez egy alapvető kérdés, ha valamit kötni szeretnénk. Ezt a kérdést nemcsak a kezdők, de a gyakorlott kézimunkázók is gyakorta felteszik. Nem mindegy ugyanis, hogy mit akarunk kötni, ahogyan az sem, milyen fonalat használunk, vékonyat, vastagot, közepesen vastagot, de a márka tekintetében is találunk eltéréseket, még akkor is, ha mindkét fonal vékony vagy épp vastag.

Persze a kérést megválaszolhatjuk méterben is, de valószínűleg egy kezdő dolgát úgy könnyíthetjük meg, ha gombolyagban adjuk meg a mennyiséget.

Persze a mennyiséget még számos dolog befolyásolja, a ruha mérete, hiszen nem mindegy, hogy a mellény egy pár hónapos babáé lesz vagy egy iskolás kislányé, de a kötésminta  is befolyásolja, hogy pontosan mennyi fonalra lesz szükségünk. Ennyi tényező láttán persze a kérdés nagyon bonyolultnak tűnhet, pedig valójában nem annyira nehéz kiszámolni a fonalmennyiséget.

Számos táblázat áll a rendelkezésünkre, melyek segítenek abban, hogy a megfelelő mennyiséget vásárolhassuk meg. Persze vannak, akik legyintenek, hogy megvesznek valamennyit, aztán majd ha elfogy, vesznek még. Ám mi van, ha egy kifutó széria utolsó gombolyagjait vásároljuk meg, vagy egy ritkán beszerezhető színt. Érdemes pontosan tudni, hogy hozzávetőleg mennyi fonalra is lesz szükségünk.

Hogyan számoljuk ki a fonal mennyiségét? 

A fonal mennyiségét manapság már könnyen meg tudjuk határozni, hiszen számos táblázat található meg a neten, ami segít nekünk ebben. De melyiket is használjuk. Érdemes először azt kigondolni, hogy mit is szeretnénk kötni és kinek. Sok táblázat van, ahol ugyan fel van tüntetve, hogy pulcsi, sál, sapka, de hogy kinek, az már nem, és gondoljunk csak bele, hogy a gyerekünkre biztos nem kell akkora pulcsi, mint a gyerekünkre, ennél fogva fonalból sem kell olyan sok.

Ha kezdők vagyunk, akkor olyan táblázatot válasszunk, ami nem ábrákkal és tól-ig határokkal dolgozik, hanem hozzávetőleg kész adatokkal. A fonal vastagság is jó, ha fel van tűntetve egy táblázatban, hiszen ez is befolyásolja, hogy mennyi fonalra lesz szükségünk. Értelemszerűen egy vékonyabb fonalból többre lesz szükség, mint egy vastag vagy nagyon vastag fonalból.

Hozzászólás írása