Egy jól működő párkapcsolat alapjai - htbt.hu

Egy jól működő párkapcsolat alapjai

Szabadon szeretni azt jelenti, hogy tisztában kell lennünk azzal, hogy a másik személy nem tartozik hozzánk, hanem szabadon dönthet. Meg kell értenünk, hogy azért tartja fenn velünk a kapcsolatot, mert így döntött, azonban bármikor szabadon távozhat.

Szabadon szeretni azt jelenti, hogy elfogadjuk, hogy a másik embernek joga van ahhoz, hogy meghozza a döntéseket, amelyeket akar, és hogy megválassza, mit akar kezdeni az életével.

Innentől kezdve mindenkinek meg kell kapnia a saját magánterületét és a saját intimitását. Ez azt jelenti, hogy elfogadjuk, hogy két különböző ember vagyunk, és nem egy kettő az egyben csomag. Innentől kezdve nincsen manipuláció, hanem mindketten szabadon szeretjük egymást.

Tanuljunk meg kommunikálni

A BetterHealth szerint a jó kommunikáció a párkapcsolat egyik alappillére, hiszen a párbeszéd az, ami lehetővé teszi, hogy közösen hozzunk létre egy élettervet, ahol nagyon fontos a tárgyalás, az engedés és a megegyezés.

A megfelelő kommunikáció konstruktívvá teheti a vitákat, és közelebb hozhat minket egymáshoz, ahelyett, hogy szétválasztana és neheztelést szülne. Ezen túlmenően, ha minden nap időt szakítunk arra, hogy beszélgessünk, akkor a nehezebb pillanatokban is a kommunikációt fogjuk választani, például akkor, amikor a hölgyeknél csökken a libidó, a férfiaknál pedig megjennek az első potenciazavarok.

Mit tegyünk, ha mégis vitázunk?

Az a terület, ahol a nem megfelelő kommunikáció a legtöbb problémát okozza, a viták. Meg lehet tanulni konstruktív módon vitatkozni, amelyben tisztelettel hozzászólunk az álláspontunkhoz, és elmagyarázzuk, hogyan érezzük magunkat, anélkül, hogy a szemrehányások és vádaskodások ördögi körébe kerülnénk, amelyben nagy valószínűséggel egy évekkel ezelőtt történt dologról fogunk vitatkozni.

A legjobb tippek a vitákhoz:

  • Egyszerre csak egy témát beszéljünk meg.
  • Beszéljünk arról, hogy mit érzünk, ne vádaskodjunk.
  • Kerüljük az általánosításokat.
  • Használjunk barátságos hangnemet.
  • Ne menjünk bele a másik szemrehányásaiba.

A kritikát valami jóval fejezzük be.

Hozzászólás írása