Dolgok, amiket a könyvelőnek tudnia kell, de az ügyfélnek nem

A könyvelői szakma bizony teli van kihívásokkal és rengeteg áldozattal. Aki könyvelőnek tanul fel kell készülnie arra, hogy nem elég egyszer megszereznie a bizonyítványát. A rendszeres továbbképzések és az újabb törvények megjelenése arra ösztönzik őket, hogy folyamatosan tanuljanak, képezzék önmagukat.

Az emberek nagy része mégis azt gondolja, hogy otthon elkészített éves bevallással le is van tudva a szakma lényege, értéke. Fogalmuk sincs mennyi munka, szabadidő, tanulás van egy-egy szakember mögött. A könyvelői szakma nem csak adóbevallások készítésében merül ki, a vállalkozóknak és a cégeknek elengedhetetlen pillérei.

A szakmai tudás mindenek előtt

Íme, néhány dolog, amit a könyvelő tud, de egy laikus nem. Első és legfontosabb, hogy olyan szakmai tapasztalat áll a könyvelők és könyvelői irodák mögött, amit otthon bizony nem lehet behozni még önszorgalomból sem. Több évtizedes tapasztalat, semmivel sem összehasonlítható, legyen az bármely szakma.

A könyvelő érthető és pontos tájékoztatást tud nyújtani, nem csak egy szegmensét ismeri, átlátja egészében a szakterületét. Kezdő vállalkozásoknál, segíthet az indulási feladatok elvégzésében, a forma kiválasztásában és az azzal járó teendőkkel.

Egyes könyvelőirodák a bérszámfejtést is elvégzik, így munkaügyi szolgáltatásokat is elvégzik, legyen az cafateria rendszer kiválasztása, nyilvántartása, bérezés stb. Havi riportok, kimutatások készítése a vállalkozással kapcsolatban a vagyoni helyzetről, lehetséges problémákról stb. Nem utolsó szempont, hogy ezek a tevékenységek határidőn belül lesznek készen, így nem kell aggódni a határidők miatt, legyen az adóbevallás vagy bármely feladat.

Az ügyfél, ha szakmai felelősségbiztosítással rendelkező irodával szerződik le, biztosítást is kap. Ha nem tartják be a határidőket vagy bírságot kap az ügyfél, akkor az iroda köteles kártérítést fizetni. Az ágazatot régóta sújtja szakemberhiány, nem hiába, hiszen a nagyobb cégek folyamatosan bekebelezik a képzett könyvelőket.

Hozzászólás írása