Csipkerózsika-diéta, az új elmebeteg divat

Rendszeresen felüti fejét valami új őrület a fogyókúrák terén is, melyek jelentős része vagy nem hatékony, vagy hatékony ugyan, de sokkal inkább egészségkárosító.

A nagyon felfutott és sokak által tartott, imádott fogyókúra, a 90 napos módszer, más nevén szétválasztó diéta is sokáig csodamódszerként tisztelt megoldásnak számított, ma már azonban a legtöbben tisztában vannak vele, hogy előnyei mellett, hátrányai sem elhanyagolhatóak, és még az egyszerű „kicsit kevesebbet eszek és kicsit többet sportolok” hozzáállás is százszor jobb.

Eleged van a nem működő diétákból?

Az internetet böngészve különböző fogyókúrás tippekre bukkanhatunk, ezekkel Dunát lehetne rekeszteni és a külföldi oldalak jó tanácsait még csak bele sem számoltuk. Nem is olyan rég bővült a paletta és felütötte fejét egy nem túl okos megoldás a plusz kilók leadására. Ez nem más, mint a Csipkerózsika-diéta.

A Csipkerózsika-diéta lényege, hogy a fogyni vágyó evés helyett inkább lefekszik aludni. Már a diéta találó elnevezéséből is ki lehet következtetni, hogy sokkal nagyobb csavar nincs a történetben, csupán ennyi. „Aludj, és akkor nem eszel.” Vitathatatlan, hogy gyors leadott kilókat jelent egy kómában fekvés, azonban van egyáltalán olyan ember, aki ezt egészségesnek gondolná? Valószínűleg sokan inkább bele sem gondolnak a következményekbe, csak az elérni kívánt karcsú derék lebeg a szemük előtt.

Csipkerózsika-diéta, az új elmebeteg divat

Csipkerózsika-diéta, az új elmebeteg divat

Sajnos nem csak annyiról van szó, hogy este, vacsora helyett korábban ágyba kell bújni, hanem az elszántabbak nyugtatókkal, altatókkal segítik elő minél hosszabb és rendszeresebb alvásaikat. Az extrémebb esetekben akár napi 18-20 órát is alszanak a Csipkerózsika-diéta követői, ami már önmagában, a különböző altató hatású szerek használata nélkül is jelentősen rongálja egészségüket.

A szervezetnek szüksége van alvásra, se nem túl kevésre, se nem túl sokra. Az evések helyetti alvásnál hamar kialakul depresszió, hangulatingadozás, koncentrációs zavarok, idegrendszeri problémák, a bevitt táplálék mennyisége és milyensége miatti hiánybetegségek, melyek további súlyos szövődményeket okoznak.

A diéta futótűzként terjed a tehetősebb, unatkozó fiatalok körében, akik megtehetik, hogy napjaikat csupán azzal töltsék, amihez kedvük van. nem iskolába vagy dolgozni járni, így ráérnek altatómámorban átaludni hosszú napokat, miközben szervezetük kínlódik. A fogyás valóban bekövetkezik, ez elvitathatatlan „érdemes” a szóban forgó diéta divatnak, azonban árulkodó, hogy főleg alapvetően evészavarokkal és komoly testképzavarral küzdő fiatalok „fejlesztették ki” és követik. Néhányuk rettenetes tanácsokat oszt meg az interneten. Például tanácsolnak egymásnak olyasmit, hogy ha nagyon erős nyugtatókkal egész hétvégére kiütik magukat, semmilyen éhségérzetet nem fognak érezni, nem ébrednek arra, hogy enni kellene valamit.

A Csipkerózsika-diéta „sikeréhez” altatókon élő fogyni vágyóknál hamar kialakul függés a gyógyszerrel szemben, ami pedig tovább rontja érzelmi, idegi és fizikai állapotukat. A sok alvás, ágyban fekvés ráadásul elgyengült izomzatot, de akár felfekvéseket is okozhat.

Hozzászólás írása