A távirányító működése

A távirányító olyan elektronikus eszköz, amely vezetékes kapcsolat nélkül vezérelhet és utasíthat más eszközöket vagy gépeket. Bár az eszközök ma már olyan technológiákon keresztül is csatlakoztathatók a vezérléshez, mint a Bluetooth vagy a WiFi, a távirányítókat még mindig széles körben használják a háztartásokban, például a televíziók, a légkondicionálók vagy az automata ajtók vezérlésére.

A távirányító 2 fő típusa ismert: infravörös és rádiófrekvenciás. Gyakorlati szempontból mindkettő nagyon hasonlóan működik, a fő különbség a rádiófrekvenciás távirányítók szélesebb működési tartománya.

A távirányító működése

A rádiófrekvenciás távirányítók és az infravörös távirányítók működésének koncepciója nagyon hasonló. A legtöbb háztartási készülék infravörös távirányítót használ, ami tartalmaz egy belső áramkört, egy processzort és egy vagy két LED-et (fénykibocsátó dióda), amelyek infravörös jelet bocsátanak ki.

Az infravörös jel továbbítja a megnyomott távirányító gombnak megfelelő kódot, és azt infravörös fényimpulzusok sorozataként továbbítja a készüléknek. Gondoljunk a Morse-jelekre és a rövid és hosszú hangokra. Hasonlóképpen, az átvitt infravörös fényimpulzusok kétféle jelet használnak, a 0-kat rövid hangoknak, az 1-eket pedig hosszú hangoknak tekinthetjük.

A készülék belsejében egy vevő fogadja az infravörös impulzusok sorozatát, és továbbítja azokat egy processzorhoz, amely a 0 és 1 értékek sorozatát digitális bitekké dekódolja, amelyek aktiválják a készülék egy bizonyos funkcióját.

Rádiófrekvenciás távirányítók

Az infravörös fénytől eltérően a rádiófrekvenciás hullámok képesek áthatolni az akadályokon, például falakon és ajtókon, de a működési koncepció hasonló. A rádiófrekvenciás távirányítókat leggyakrabban akkor használják, ha nagyobb hatótávolságra van szükség, mint például az automatikus ajtónyitók, riasztórendszerek vagy rádióvezérlésű játékok távirányítói. A rádiófrekvenciás távirányítók az otthoni szórakoztató eszközökben is megtalálhatók, de ez a csúcskategóriás eszközökre jellemző.

Hozzászólás írása