A párkapcsolatban élés javítja az egészséget - htbt.hu

A párkapcsolatban élés javítja az egészséget

Annak ellenére, hogy a szerelemnek manapság rossz híre van, egy nemrégiben készült tanulmány szerint a partnerrel együtt élő emberek jobb egészségnek örvendenek, mint az egyedülállók, és ez az előny annál nagyobb, minél régebb óta vannak együtt, és minél elkötelezettebbek a partnerük iránt.

A tanulmány egyértelmű: a partnerrel együtt élő emberek kevésbé szenvednek cukorbetegségben, szívbetegségben, depresszióban, és mindennek tetejébe valódi elégedettségről számolnak be a szexuális életükben. A brit Cardiffi Egyetem kutatói megállapították, hogy a házaspárok halálozási aránya 10-15 százalékkal alacsonyabb, mint a lakosság többi részének.

Még meglepőbb, hogy a férfiak azok, akik a legtöbbet profitálnak a házaséletből. Miután igent mondtak az oltár előtt, drámaian javítják az életmódjukat, jobban esznek és kevésbé hajlamosak a betegségekre. Emellett a házas férfiaknak alacsonyabb a vérnyomásuk, mint az egyedülálló férfiaknak, és kevésbé szenvednek Alzheimer-kórban és tüdőbetegségben, ráadásul az potencia problémák is jobban kezelhetőek, bár ennek az is az oka, hogy a feleségnek hála időben felkeresik a szakembert.

Emellett a házas nők szintén egészségesebbek, mint az egyedülállóak, mivel a házas nők kevésbé stresszes és depressziós életet élnek, a pénzzel, a gyermekgondozással és a munkával kapcsolatos gondjaikat megosztják a partnerükkel, ami nyugodtabbá és boldogabbá teszi őket.

Ketten könnyebb, avagy a jobb egészséget párban adják

A tanulmányban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kapcsolatok hossza is hatással volt az egészségre, és a hosszabb ideje együtt lévő párok esetében nagyobb volt az előny. Tény, hogy az együttélés néha nehéz lehet, de ez azt mutatja, hogy egy csapat elviselhetőbbé teheti az életet.

Bár – amint azt a kutatás szerzői is elismerik – a házasság tele van nehézségekkel és stresszel, a tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy megéri, mivel javítja a házasságot kötők egészségi állapotát. Megfigyelték, hogy a hosszú távú kapcsolatokban jobb az életminőség, amit a szakértők a nagyobb társadalmi támogatással hoznak összefüggésbe, ami a saját párunknál kezdődik.

Hozzászólás írása