A fogászati röntgen fontossága

A fogászati röntgen a fogorvosi kezelések legfontosabb diagnosztikai eszközei közé tartozik. Ezzel a lehetőséggel a szakemberek „belelátnak” a fogakba, ezzel nagyon sok fogászati probléma már a kialakulásuk pillanatában felfedezhetőek. A röntgen felvétellel a fogorvos egy konkrét képek kap a fogaink, fogínyünk állapotáról, így a számunkra legmegfelelőbb eljárást tudja kiválasztani.

Ezzel a módszerrel a kezelés maximálisan eléri a célját. Mivel a röntgenek között is több fajta van, a fogorvoson múlik, hogy pontosan melyik ad neki nagyobb betekintést.

Típusok

Szárnyas filmre készített felvétel: az alsó és a felső fogsor, és azok találkozási pontjainak felvétele. Ezzel az ínygyulladás miatt fennálló csontállomány pusztulás mértéke is megállapítható.

Periapikális fogászati röntgen: ilyenkor kimondottan a foggyökércsúcstól egészen a fog koronájának legfelső pontjáig minden látható. Fog alatti problémák feltárásakor van fontos szerepe, például cisztás, tályogos elváltozások.

Okkluzális fogászati röntgen: ennek a fajta felvételnek a legfőbb tulajdonsága, hogy a szájpadlásról és a szájfenékről is pontos képet tud adni. Ezzel kerülnek közelebb a ki nem nőtt fog állapotáról és helyzetéről.

Panoráma röntgen: A hagyományos kis röntgen gépek csupán egy-két fog állapotáról készítenek használható képet. Éppen emiatt a panoráma felvételnek a legnagyobb előnye, hogy az egész fogsor állapotát megkaphatjuk egy képen.

Melyik a leggyakrabban használt röntgen típus?

Számos fogászati beavatkozás előtt ragaszkodnak röntgen kép készítéséhez. Két csoportra oszthatjuk a képeket, az egyik az úgynevezett digitális kis felvétel, a másik a panoráma felvétel. A digitális képeket akkor kérik a fogorvosok ha kimondottan egy fogat vizsgálnak meg. A panoráma röntgen semmiképp nem helyettesíthető ezzel a módszerrel, ugyanakkor kiegészíthetik egymást.

Gyakran előfordul, hogy egy rendelői hagyományos szájüregi vizsgálat nem elég ahhoz, hogy pontosan felmérjék a problémát, illetve kizárják annak az okát. Ilyen esetekben szinte kötelezően kérik a panoráma felvételeket, ugyanis elengedhetetlen a pontos diagnózis felállításához.

Hozzászólás írása